23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoZa izboljšanje zraka v Zasavju več kot milijon evrov

Za izboljšanje zraka v Zasavju več kot milijon evrov

Vlada za ukrepe za zmanjšanje onesnaženja zraka Zagorju ob Savi in Trbovljam namenja 1,038 milijona evrov. Katere novosti na področju ogrevanja in prometa se nam torej obetajo?

Na območjih, kjer so presežene mejne vrednosti koncentracij za delce (PM10), se izvajajo načrti za kakovost zraka, s katerimi naj bi v najkrajšem možnem času zagotovili skladnost z mejnimi vrednostmi po Direktivi 2008/50/ES. V občinah Trbovlje in Zagorje ob Savi se skupaj načrtuje za uresničitev ukrepov 1.038.571 evrov, od tega za ukrepe na področju ogrevanja 468.571 evrov, na področju prometa pa 570.000 evrov. Razpisi in razpisni pogoji še niso objavljeni in zato občinam še niso znani, zato projekte težko načrtujejo.

Od sanacije stavb do mestnega potniškega prometa

Odlok o spremembah Odloka o načrtu za kakovost zraka na območju Zasavja, ki ga je sprejela vlada sprejela, je praktično nadaljevanje obstoječega odloka. Podrobnejši program oziroma finančni načrt se mora obnoviti vsaka tri leta. Pri spodbudah države iz Sklada za podnebne spremembe se po novem vlada sprotno odloča in sicer vsako leto, kakšne spodbude bode dejansko na voljo in v kakšni višini.

»Izvajanje odloka bo imelo pozitivne učinke tudi za gospodarstvo, zlasti zato, ker bodo finančni viri iz kohezijskih sredstev uporabljeni s pomočjo gospodarskih subjektov na različnih področjih, kot so: za gradbeništvo skozi energetske sanacije stavb in širitve daljinskega ogrevanja, širitve omrežja za oskrbo z zemeljskim plinom, vzpostavitev novih mikro sistemov daljinskega ogrevanja na lesno biomaso; za promet širitev urejanje postajališč, širitev sistema izposoje koles, obnova voznega parka mestnega potniškega prometa in komunalnih vozil in tako naprej,« pravijo na vladi. In kaj menijo občine?

»Denar je na voljo, ni pa razdeljen po občinah in ga je potrebno črpati s prijavo na razpise s pravimi projekti. Predpogoj za črpanje je objavljen razpis, spodbude pa bodo znašale 80% upravičenih stroškov, ki pa do sedaj niso vključevali celotne investicije. Občina Zagorje ob Savi nima mestnega potniškega prometa, zato avtobusov za mestni potniški promet ne potrebuje. Na območju občine Zagorje ob Savi gospodarske javne službe izvaja Komunala Zagorje d.o.o., ki redno, v skladu s sprejetim načrtom, obnavlja vozni park komunalnih vozil,« pravijo na občini Zagorje ob Savi.

E-kolesa tudi v Zagorju

»Žal nam novi, še neobjavljeni razpisi in razpisni pogoji niso poznani, zato težko načrtujemo projekte,« pravijo na občini.

V naslednjem letu bomo energetsko sanirali objekt SVEA – novi prostori za glasbeno šolo – in šolsko telovadnico Osnovne šole Toneta Okrogarja (na sliki). Za obe investiciji že imamo sklenjeno pogodbo o sofinanciranju z Ministrstvom za infrastrukturo. V naslednjem letu ne načrtujemo širjenja daljinskega sistema na lesno biomaso v Zagorju. Če pa bodo razpisi ugodnejši od razpisov, ki so bili objavljeni v preteklih letih z istim namenom, bomo na občini reagirali med letom in izvedli projekte, ki so potrebni, ki koristijo našim občanom ter imajo ustrezno finančno konstrukcijo z vidika proračuna. Takšne projekte imamo pripravljene in jih lahko v relativno kratkem obdobju pripravimo za razpis in realizacijo,« pojasnjujejo v uradu župana Matjaža Švagana.

In kakšni so načrti zagorske občine na področju prometa za izboljšanje zraka? »Vsako leto namenjamo sredstva za urejanje postajališč in urejanje mirujočega prometa. Veseli bomo, če bodo možnosti, da bomo za tovrstne investicije pridobili nepovratna sredstva. V Občini Zagorje ob Savi smo tik pred podpisom pogodbe za vzpostavitev sistema izposoje e-koles. Investicija bo izvedena v letu 2021 in bo sofinancirana s strani Ekosklada. Ta denar bo torej počrpan iz sredstev, povezanih z Odlokom o načrtu za kakovost zraka na območju Zasavja,« pojasnjujejo na občini.

Odlok ni logičen

Dobra novica je, da bodo v zagorski občini sistem izposoje koles v letih 2022-2023 še širili, vendar pa iz iz sredstev kohezije oziroma Dogovora za razvoj regij, in ne iz sklada podnebnih sprememb, »ker je stopnja sofinanciranja za občino tako ugodnejša. Občina Zagorje ob Savi v letu 2021 ne bo kupovala komunalnih vozil , saj jih zagotavlja podjetje, ki opravlja komunalno dejavnost, in ne bo kupila avtobusa za mestni potniški prevoz, ker v občini Zagorje ob Savi ni mestnega potniškega prevoza. V bistvu je občin v Sloveniji s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka, ki bi potrebovala sredstva za nakup komunalnih vozil in avtobusov zelo malo. Zato na občini ne razumemo, da se ta ukrep že leta vključuje v podrobnejši program oziroma finančni načrt Odloka o načrtu za kakovost zraka na območju Zasavja,« poudarjajo na občini.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...