-- OGLAŠEVANJE --

Vsaka druga ženska si po 50. letu starosti zlomi kost

Meritev mineralne gostote običajno traja manj kot 15 minut. Z zdravili, če so ta potrebna, pa se nevarnost za zlome kosti zmanjša približno za polovico, so zapisali v ZD Trbovlje, kjer bodo julija in avgusta merili kostno gostoto enkrat na teden.

-- OGLAŠEVANJE --

Nizka kostna gostota je eden od dejavnikov tveganja za nastanek napredne osteoporoze. Zato bodo v Zdravstvenem domu Trbovlje julija in avgusta izvajali meritve mineralne kostne gostote.

Osteoporoza je del naravnega procesa staranja, pri katerem se zmanjšuje kostna gostota. V ZD Trbovlje opozarjajo, da se ta prične tiho in postopno ter ne kaže simptomov. Te kronične bolezni do zdaj še ni moč dokončno pozdraviti, lahko pa se upočasni ali pa celo zaustavi njeno napredovanje. Prav zato priporočajo meritev kostne gostote in posvet z zdravnikom, ki glede na izmerjene vrednosti svetuje ustrezno terapijo, s pomočjo katere se napredek osteoporoze bistveno upočasni.

“Tudi sama sem se udeležila meritve kostne gostote,” nam je zaupala vodja za zdravstveno nego v ZD Trbovlje Katarina Kočnar, ki je poudarila pomembnost hitrega ukrepanja ob mejnih vrednostih. “Z meritvijo lahko ugotovijo že stanje pred osteoporozo, ki jo nato s pravilno terapijo lahko preprečimo,” je pojasnila. Zdravnik, ki svetuje, bo terapijo prilagodil posamezniku – predpisal bo potrebne vitamine, predstavil vaje in način življenja, s katerim se bodo pacienti lahko izognili osteoporozi oziroma jo zelo omilili.

Vsak peti moški in vsaka druga ženska

Po statističnih podatkih si bo zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze do konca življenja zlomil kost vsak peti moški in vsaka druga ženska po 50. letu starosti. Do 70. leta starosti je osteoporoza namreč kar šestkrat pogostejša pri ženskah kot pri moških, v kasnejših letih se pogosteje pojavi tudi pri moških. Prav zato meritev kostne gostote v ZD Trbovlje priporočajo vsem ženskam po 65. letu starosti in moškim po 70. letu. Prav tako so izpostavili vse, ki se zdravijo z glukokortikoidi (Medrol, Dexamethason) ali zaradi bolezni ščitnice in obščitnice, celiakije, kroničnih vnetnih bolezni črevesja in hipogonadizma, malabsorbcijskega sindroma ter tiste, ki so si zlomili kost pri padcu iz stojne višine.

Še posebej so izpostavili ženske v menopavzi, če uživajo malo mleka ali mlečnih izdelkov, so malo telesno dejavne, so menopavzo nastopile pred 45. letom starosti, imajo bližnje sorodnike z osteoporozo, telesno težo pod 60 kilogrami, so se zmanjšale za 4 centimetre ali več ter tiste, ki kadijo ali prekomerno uživajo alkohol.

Manj kot 15 minut za brezskrbno staranje

Meritev mineralne gostote običajno traja manj kot 15 minut. Z zdravili, če so ta potrebna, pa se nevarnost za zlome kosti zmanjša približno za polovico, so zapisali v ZD Trbovlje, kjer bodo julija in avgusta merili kostno gostoto enkrat na teden. Prvič bo ambulanta svoja vrata odprla 2. julija med 7. in 11. uro, nato pa od 18. julija pa vse do konca avgusta vsak četrtek med 14. in 16. uro. Če bo povpraševanje veliko, pravijo, bodo delali tudi ostale dneve. Termine za jesen bodo določili naknadno.

Cena za merjenje kostne gostote s posvetom zdravnika, ki ga v ZD priporočajo, stane 50 evrov, samo preiskava z analizo pa 35 evrov. Potrebno se je predhodno naročiti po telefonu na številko 03 62 08 245 ali preko elektronskega sporočila na denzitometrija@zd-trbovlje.si.

V ZD Trbovlje prihaja nova pediatrinja

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --