-- OGLAŠEVANJE --

Zasavja turisti še vedno ne vidijo kot destinacijo, kjer bi ostali več kot nekaj ur

-- OGLAŠEVANJE --

Nočitvene kapacitete so se v treh od zasavskih občin v zadnjih letih sicer povečale, le v Hrastniku jih je za tretjino manj. Kljub temu se turisti, po podatkih zasavskih turističnih delavcev, v večini odločijo za enodnevni obisk občin, ki jih povezuje tudi rudarska dediščina.

Ko turist pride v Zasavje, si lahko ogleda marsikatero zanimivost, bogato kulturno dediščino in navsezadnje tudi lokalne dogodke. Čeprav turistični delavci beležijo več samo enodnevnih obiskovalcev, so se v zadnjih petih letih nastanitvene kapacitete, razen v Hrastniku, zvišale.

leto/občina Hrastnik Litija Trbovlje Zagorje
2019 41 42 19 65
2023 27 47 21 66

Število sob oziroma apartmajev po občinah, vir: SURS

V tabeli je razvidno število sob oziroma apartmajev, ki jih ponujajo v posamezni zasavski občini. V občinah Litija in Zagorje bodo turisti te nastanitve našli pri 9 ponudnikih, v Trbovljah pri osmih in v Hrastniku pri petih nastanitvenih obratih. Na Statističnemu uradu Republike Slovenije smo dobili še podatek, da v večjem delu Zasavja prenoči več tujih gostov kot domačih. Obratno je le v Zagorju, kjer prevladujejo slovenski obiskovalci.

Zasavska rudarska dediščina, kulinarika in dogodki

V zasavski ponudbi so večinoma enodnevni programi za skupine – torej kakšna društva, podjetja in druge zaključene družbe. Ob prihajajočih prvomajskih praznikih, čeprav so ti velik turistični potencial, nimajo pripravljajo nobenih posebnih ponudb.

Na splošno v vseh štirih občinah ponujajo na ogled rudarsko dediščino, kulinarična izkustva ter raznovrstne lokalne ponudnike. Trboveljčani vedno priporočajo tudi obisk vrhov z zagotovljeno gostinsko ponudbo in tistih z razgledom. So pa ravno v teh dneh pripravili večdnevni program za skupino, ki bo v eni izmed nastanitvenih ponudb bivala v maju, nam je sporočila Mirza Ribič iz Zavoda za mladino in šport Trbovlje. Turistični delavci iz  Zagorja in Hrastnika stavijo tudi na tradicionalne prireditve in festivale, na katerih Lara Jerkovič iz TIC Hrastnik opaža porast tujih gostov, Vlado Poredoš iz Zagorja pa odgovarja, da “med prvomajskimi prazniki po navadi pridejo na obisk izseljeni Zasavci, kateri pripeljejo s seboj še prijatelje”. 

“Za Slovence so prvomajski prazniki od nekdaj dnevi, ko se radi odpravljamo na izlete, saj se narava prav v teh dneh najbolj prebudi in je v najlepših svežih spomladanskih barvah. Temperature za potovanje, kolesarjenje, pohodništvo, vožnjo z motorjem so najbolj idealne,” je poudarila Mojca Hauptman iz Litije, kjer bodo med prvomajskimi prazniki ponudili popust pri nekaterih vstopninah.

Slavili zmago – Pot SREČNO in trboveljski hostel

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTO: Zgodilo se je točno to, kar so si želeli – obiskovalci so bili zelo presenečeni!

Gibalne predstave, plesni in pevski nastopi, koncerti, ulični performansi, delavnice, kulinarika in odlično predpoletno vzdušje so zaznamovali vse štiri dni hrastniških Rdečih revirjev. Mojca Ulaga,...
-- OGLAŠEVANJE --