-- OGLAŠEVANJE --

V pol desetletja 7 okuženih Zasavcev, opozorilo pred letošnjo sezono

-- OGLAŠEVANJE --

V Zasavju je bilo od leta 2019 do danes 7 primerov okužbe s klopnim meningoencefalitisa, od tega tri v Trbovljah, po dva pa v Litiji in Zagorju. Starosti so zelo različne, prav tako tudi simptomi, kot jih opisujejo okuženi. 

Pomlad prinaša višje temperature, več sončnih dni in več aktivnosti na prostem. Poleg vseh pozitivnih posledic, narava včasih poskrbi tudi za kakšno nadlogo. Ena izmed njih je klop, ki lahko s svojim ubodom povzroči hudo bolezen osrednjega živčevja.

V zadnjih petih letih sedem primerov

Po podatkih NIJZ Slovenija sodi med države, kjer obstaja velika verjetnost okužbe, ki jih prinašajo klopi. Največja pojavnost klopnega meningoencefalitisa je na Koroškem, Gorenjskem in v ljubljanski zdravstveni regiji, kamor spadajo tudi vse štiri zasavske občine. V Sloveniji, po statistiki inštituta, za to bolezen zboli povprečno 110 ljudi na leto. V Zasavju je bilo, kot rečeno, v zadnjih petih letih 7 primerov okužbe. Dva okužena sta bila mlajša od 5 let, večina primerov je bilo v starostni skupini med 26 in 65 let. V Zasavju so zabeležili le en primer okužene osebe starejše od 66 let.

Okužba, za katero ni zdravila

“Za klopni meningoencefalitis ni zdravila, niti ne vemo kaj točno bo povzročil. Če gre pri bolniku za sum na to bolezen, ga pošljemo na infekcijsko kliniko, kjer ga spremljajo naprej. Bodo pa v aprilu pri nas organizirani cepilni dnevi,” je pojasnila Katarina Kočnar iz ZD Trbovlje. Razložila nam je tudi, da nimajo vsi bolniki enakih simptomov. Da ima dobra tretjina obolelih posledice v obliki glavobolov, utrujenosti, motnje pomnjenja in zbranosti, motnje ravnotežja in sluha ter tresenje, so nam sporočili iz NIJZ. V desetih odstotkih pride do ohromitve, do dva odstotka bolnikov na leto zaradi tega virusa celo umre. Se pa bolj resen potek bolezni pojavlja pri starejših od 60 let.

Letos se pričakuje več klopov zaradi mile zime

Klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in nad gostitelje oprezajo tudi na otroških igriščih in domačih vrtovih. Na NIJZ opozarjajo, da bi v letošnjem letu aktivnost klopov lahko bila višja zaradi mile zime.

Enkrat za vselej: kako pravilno odstraniti klopa?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zasavje: Pozitiven in mlad kolektiv vabi v svoje vrste

Vse to ponuja podjetje Dukart, ki ima že skoraj 20 letne izkušnje na področju razvoja in izdelave kartonske embalaže iz valovitega kartona. Podjetje je...
-- OGLAŠEVANJE --