-- OGLAŠEVANJE --

V Zasavju bi imeli gorska električna kolesa

-- OGLAŠEVANJE --

Zaščita okolja, biotska raznovrstnost, zelena infrastruktura ter zmanjšanje onesnaževanja – to so cilji projekta Pronadrion, ki naj bi ga za naše področje skupaj z ostalimi partnerji iz jadransko-jonske regije, peljala Regijska razvojna agencija Zasavje.

V okviru projekta, katerega rezultati bodo znani čez kakšno leto, bi radi v Zasavju investirali v gorska električna kolesa z opremo za uporabnike (kot so, denimo, čelade), v dve univerzalni električni polnilni postaji in prostor za shranjevanje koles. Slednje bo delovalo kot “E-Bike Hotel”, ki ga bodo tako za turiste kot za lokalne uporabnike pridobili v okviru projekta. Kot še obljubljajo v RRA Zasavje, bodo del projekta tudi posebne kolesarske izkušnje, primerne za uporabnike električnih koles. Poudarek pa na doživetjih zunaj mesta in na zaščitenih območjih naravne dediščine ter območjih Natura 2000. »Pripravili bomo kolesarske ture od mesta do podeželja oziroma do gorskih vrhov ter “kolesarsko” med seboj povezali planinske koče, s čimer bomo zmanjšali število avtomobilskih potovanj.«

Kum, Mrzlica, Sveta Planina, Čemšeniška planina, tudi na Kopitniku

Del nove zgodbe bodo naravni parki na območjih Kuma in Mrzlice ter planinska koča Kum, Mrzlica in Sveta Planina, del območja Trojan, del Posavskega hribovja, Čemšeniška planina, Reber, Medija, Kotredež, Kandrše – Drtijščica in območje Kopitnika. Ljubiteljem avantur med uporabniki električnih koles bo na voljo raziskovanje pobočij okrog 1131 metrov visokega Javorskega vrha, ki jih bodo namesto z avtomobili osvajali  s kolesi, svoje veščine in kolesarsko znanje bodo lahko med drugim preizkusili v gorsko kolesarskih parkih na Javorju in Cilenci.

Upravljanje koles in polnilnih postaj bodo prevzela lokalna društva in zavodi. Ti bodo skrbeli za najem koles in uporabnikom nudili informacije o kolesarskih turah. Lastnikom koles, ki bodo obiskali Zasavje, bodo zagotovljeni tudi varni prostori za shranjevanje.

Obiskovalce, pa tudi domačine, naj bi spodbudili, da pri raziskovanju mest in okoliščih vzpetin namesto osebnega avtomobila uporabijo kolo.

Javno dostopne električne polnilne postaje bodo zagotovile tudi boljše uporabniške izkušnje, saj bodo za polnjenje in zmanjševanje emisij pri prevozu koristile obnovljive vire energije. V “kontekst” racionalne rabe energije sodijo tudi klopi in table, namenjene območjem Natura 2000. Opazili pa boste lahko tudi manjše in večje opozorilne table s QR in NFC kodami, lesene didaktične pripomočke in še kaj.

Uredili bodo Zasavsko kolesarsko krožno pot

Kot so še sporočili z RRA Zasavje bo Zasavska kolesarska krožna pot povezala vsa območja Natura 2000 v regiji in bo namenjena prevozu tako obiskovalcev kot lokalnega prebivalstva iz mest v bolj oddaljene podeželske kraje, pri čemer bodo namesto vozil na fosilna goriva uporabljali kolesa, kar bo prispevalo k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida (CO2) in najfinejših prašnih delcev (PM10). Projekt, če bo potrjen, naj bi se pričel v začetku leta 2025.

Električna kolesa že pripravljena za nove dogodivščine

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --