15.1 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoV šolo otroci ne bodo šli pred 18. januarjem

V šolo otroci ne bodo šli pred 18. januarjem

Šolarji se pred 18. januarjem ne bodo vrnili v šolske klopi, je med drugim na popoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Podrobnosti bodo pojasnili jutri dopoldne.

Koliko časa bi bile lahko šole zaprte in kaj kažejo projekcije, ni jasno. “Odprtje prve trijade in vrtcev je naša najvišja prioriteta. Prediskutirali smo najrazličnejše možnosti šolanja. Vlada bo pripravila model in ga v vnovično razpravo poslala ravnateljem. A vse skupaj moramo upoštevati znotraj širšega konteksta in o tem bomo jutri podrobneje govorili na dopoldanski novinarski konferenci,” je pojasnil Kacin.

Neustrezne paličice za hitre teste

Jelko Kacin se je odzval tudi na vprašanje o prekinjenem hitrem testiranju zaradi neustreznih paličic. Te naj bo po njegovih besedah uporabljali lahko še naprej, bris pa se bo jemal iz grla in ne iz nosu.

Spremembe pri prehajanju meje

Novosti so pri prehodu državne meje. Od sobote, torej od 9. januarja, velja novi odlok, ki zapoveduje, da pri prehodu meje potrebujemo negativen bodisi hitri antigenski test bodisi PCR test. Slednjega lahko opravimo tudi v katerikoli tretji državi – njihov seznam je na spletni strani NIJZ. Medtem ko velja samo negativen hitri antigenski test, opravljen v državah članicah EU.

“S spremembo režima na mejah se torej hitro testiranje ukinja,” je pojasnil notranji minister Aleš Hojs. “Kdor negativnega covid testa nima, mora v karanteno. Karanteno lahko prekinejo po 5 dneh z negativnim testom, skrajšujejo pa jo lahko tudi tisti, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče in ne le državljani Slovenije,” je še pojasnil Hojs.

Policistom ni treba kazati zdravniških potrdil

Ker še vedno velja prepoved prehajanja medobčinskih meja, nekateri bolniki, ki imajo zdravniške preglede, policistom, ki jih ustavijo, kot dokazilo kažejo zdravstvena potrdila. Hojc je pojasnil, da je to nepotrebno, saj gre za podatke občutljive narave in za prevelik poseg v zasebnost. Dovolj je, da izpolnijo poseben obrazec, ki je na spletni strani MNZ ter ga podpišejo. “To mora biti za policiste dovolj,” je prepričan minister Hojc.

Žičniške naprave bodo še naprej stale

Nič novega v prihodnje ni na področju javnega potniškega prometa – ta bo potekal v omejenem obsegu kot do sedaj. Je pa z jutrišnjim dnem uporaba žičniških naprav PREPOVEDANA. Lastnikom žičniških naprav bo država kot do sedaj pomagala, je zagotovil minister Jernej Vrtovec.

Da žičnic še ne poženejo, je njegov predlog, je pojasnil Vrtovec, ker …”je epidemiološka slika zaskrbljujoča, število okužb raste. Bolnišnice so napolnjene, poškodbe na smučiščih bi pomenile dodaten pritisk in lahko se oskrba poslabša. Prosim za razumevanje vse, ki radi smučate, kot tudi lastnike žičniških naprav, s katerimi smo v vsakodnevnem stiku.” Izjema je uporaba žičniških naprav za izvedbo tekem ali treningov profesionalnih športnikov.

 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...