1.1 C
Trbovlje
četrtek, 9. februarja 2023
ZON.siAktualnoV Radečah prvi občani že samooskrbni. Kakšne bodo položnice za elektriko?

V Radečah prvi občani že samooskrbni. Kakšne bodo položnice za elektriko?

Sončna elektrarna na strehi Zdravstvenega doma (ZD) Radeče bo dovolj za potrebe po električni energiji v mestnem jedru Radeč. Nanjo se je že priklopilo 15 odjemalcev, ki živijo v okoliških hišah in blokih, nekaj presežka pa bo za svoje potrebe porabil radeški zdravstveni dom, so pojasnili v podjetju Sonce energija, ki je zgradilo sončno elektrarno. 

Gre za 112 kWp sončno elektrarno, ki bo proizvedla cca 120 MWh električne energije letno in ki pokriva potrebe mestnega jedra po električni energiji. Odjemalci, ki so priključeni v centru mesta na isto transformatorsko postajo kot sončna elektrarna, so se vključili v samooskrbno OVE skupnost (SOVES) in s tem postali samooskrbni. “Izredno sem vesel, da projekt ne samo izgleda lepo, temveč je tudi odlično zaživel, od izvedbe pa do samega začetka delovanja. Hkrati pa pomeni odličen doprinos k naši lokalni skupnosti,” je o koraku na poti v brezogljično mesto povedal radeški župan Tomaž Režun. 

Odjemalci naj ne bi čutili povišanja cen elektrike

“Ključna prednost vključitve v skupnost je ta, da porabniki elektrike v okviru SOVES v letu 2022 ne bodo čutili povišanja cen elektrike, ki se že dogaja zaradi enormnega povečanja cen energentov na globalnem trgu, njihov račun bo v povprečju celo nižji, kot je bil pred podražitvami,” o dodani vrednosti sončne elektrarne za občane pojasnjujejo v podjetju Sonce energija. 

ZD Radeče se zaradi presežene moči električnega priključka sicer v skladu z uredbo, ki ureja to področje, ni mogel električno priklopiti v samooskrbno OVE skupnost. Kljub temu pa bo lahko koristil približno 60 MWh presežka električne energije iz SOVES posredno, in sicer s pomočjo cenejše dobave tople sanitarne vode in pomoči pri ogrevanju objekta, ki jo bo podjetje Sonce energija dobavilo s pomočjo toplotne črpalke, prav tako priključene v SOVES.

Z elektriko lahko upravljajo tudi posamezniki

“Prav tako bo lahko vsak član SOVES v primeru ustvarjenih presežkov proizvodnje nad porabo električne energije v koledarskem letu, koristil možnosti SunContract platforme in prosto razpolagal z njimi, jih prenašal na druga merilna mesta ali v naslednje koledarsko leto. Vse to je možno izvesti z nekaj kliki na SunContract platformi, in sicer na območju Občine Radeče ali kjerkoli po Sloveniji,” je še priložnost za nadaljnje upravljanje s presežki  električne energije za fizične posameznike predstavil Gregor Novak, vodja razvoja in inovacij v podjetju SONCE energija in direktor energetske tržnice SunContract.

SORODNI ČLANKI:

Po največji sončni elektrarni bo Hrastnik dobil še prvo energetsko zadrugo

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tomaž Berginc: Kljub vsem izzivom lanskega leta smo podirali rekorde

Rekordna prodaja, številke pa že tako daleč, da ciljno ravnino 200 milijonskega mejnika praktično vidijo v daljavi. Zaradi nadpovprečnega uspeha, ki ga Tomaž Berginc,...
X