22.5 C
Trbovlje
četrtek, 16. septembra 2021
ZON.siAktualnoTudi v Zasavju nevarnost ptičje gripe

Tudi v Zasavju nevarnost ptičje gripe

Zaradi zatiranja ptičje gripe (aviarne influence) je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo živali lastnikom perutnine in ptic v ujetništvu predpisala varnostne ukrepe, ki veljajo tudi za območje Hrastnika, Zagorja in Trbovelj.

Perutnina ne sme biti na prostem

Lastniki perutnine in ptic v ujetništvu teh ne smejo zadrževati oziroma gojiti na prostem, ne smejo uporabljati vodnega zajetja na prostem ali jih oskrbovati z vodo, do katerih imajo dostop divje ptice. Njihovo krmo pa morajo skladiščiti tako, da je zaščitena pred stikom z divjimi pticami ali drugimi živalmi.

Prav tako ni dovoljeno krmljenje prostoživečih vodnih ptic. Do preklica so prepovedane tudi razstave in druga zbiranja ptic in perutnine.

Bolezen najverjetneje širijo ptice selivke

Konec oktobra lani se je namreč začel pojavljati nov podtip visoko patogene aviarne influence H5N8 v številnih državah, bolezen pa najverjetneje širijo prostoživeče ptice selivke. Največje tveganje predstavlja neposreden stik z okuženo živaljo in z virusi okužena voda in krma. Prenos je možen tudi z obutvijo, obleko in opremo, ki je prišla v stik z izločki in poginjenimi pticami.

Z odločbo želi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo živali preprečiti širjenje bolezni in zavarovati zdravje živali.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Regija bogatejša za novo napravo za novorojenčke

Danes dopoldan je v Splošni bolnišnici Trbovlje potekala krajša slovesnost ob predaji najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki jo je v okviru projekta T-2 ♥...