15.1 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoTrboveljčani v Petrinji: "Česa tako pretresljivega še nismo videli."

Trboveljčani v Petrinji: “Česa tako pretresljivega še nismo videli.”

»Česa tako pretresljivega še nismo videli. Ljudje so dejansko v nekaj minutah ostali brez vsega, brez strehe nad glavo. In nimajo kam iti, ker so brez domov ostali tudi njihovi sorodniki,« pripoveduje Simon Las, poveljnik trboveljskih gasilcev, ki so med prvimi pomagali prebivalcem porušene Petrinje in okoliških vasi.

Zasavci zbrali preko 3,5 tone hrane in oblačil

Gasilci Trbovlje so z raznovrstno pomočjo, ki so jo Zasavci zbrali v sredo, naslednji dan po rušilnem potresu v hrvaški Petrinji, tja odšli na silvestrovo. V Petrinjo in okoliške vasi so odpeljali okoli 3,5 tone hrane in oblačil, 700 kilogramov je prispevala trboveljska občina, posamezna podjetja so prispevala folije za prekrivanje streh, agregate … Akcija zbiranja pomoči je stekla na pobudo trboveljske županje, zbiranje pa so nato organizirali gasilci skupaj s civilno zaščito. “Ko sem gledal, kako hitro se polni skladišče in kako nesebično želijo ljudje pomagati, so me preplavila čustva,” je dejal poveljnik štaba CZ Trbovlje in vodja trboveljskih poklicnih gasilcev Simon Las.

Prebivalci Petrinja neizmerno hvaležni

Da je zbiralna akcija v Trbovljah stekla tako hitro, niti ni čudno, saj sta mesti povezani že do druge svetovne vojne. Takrat so namreč iz Trbovelj pregnali več kot 500 prebivalcev, ki so jih v Petrinji toplo sprejeli, kar smo zapisali tudi v tem članku. In sedaj so ljudje iz Petrinja, ki so ostali dobesedno brez vsega, neizmerno hvaležni pomoči iz Trbovelj.

Kot nam je še povedal Las, so prejeli pismo zahvale od družine, ki je med 2. svetovno vojno nudila domovanje družini iz Trbovelj. “Molimo vas, da se zahvalite Trbovlju u naše ime. Više od svake pomoči znači ova vaša podrška i da znamo da nismo sami. Trbovlje i Petrinja su dugo godina povezani, na žalost uvijek zbog neke tragedije, ali neka ostane ta povezanost i za neka bolja vremena. Puno puno hvala svima i vama posebno koji to vse organizirate!”

Pripravljeni, da se vrnejo pomagati

Trboveljski gasilci so tako na silvestrovo odpeljali s kombijem podvodne reševalne službe Trbovlje, s štirimi gasilskimi kombiji in tovornim vozilom na pomoč v Petrinjo in vasi oddaljene nekaj deset kilometrov. Ker je v takih situacijah še posebej pomembna dobra organiziranost, saj je le tako pomoč najbolj učinkovita, so se prej povezali s štabom Civilne zaščite Petrinja.

Pot na Hrvaško je potekala gladko. Na hrvaški meji so jih pričakali potapljači mesta Zagreb in člani navijaške skupine Bad blue boys, “ki so bili ves dan naše spremstvo in varovanje. Kljub slabemu glasu so nam bili fanti v zanesljivo pomoč, ves čas so nam pomagali pri raztovarjanju… V Petrinji smo se sestali s štabom CZ dogovorili, da gremo v konvoju do vasi, ki so bile najbolj prizadete in kjer še niso dobili nobene pomoči. Stvari smo dajali neposredno v roke ljudem,« opisuje Las, ki prizna, da so ga ti dnevi utrudili, a si želi, da bi spet lahko odšli pomagat.

Prvi denar je občina že nakazala

“Prizori, ki smo jih doživljali, so pretresljivi. Na vasi, kjer je res kot bogu za hrbtom, živijo predvsem starejši ljudje, ki nimajo kam iti. Sorodniki jim strehe ne morejo nuditi, ker so tudi sami ostali brez nje. Nek starejši moški mi je dejal, da ne more oditi, ko pa ima doma kravo in nekaj ovc… Res nepopisno žalostno,” pripoveduje naš sogovornik, ki vedno znova pohvali požrtvovalnost kolegov gasilcev, ki si vsi po vrsti želijo pomagati ljudem na porušenem območju.

Trboveljska županja je preko gasilcev župani Petrinje predala pismo z namero pomoči. Nekaj denarne pomoči je občina že nakazala, prihodnje dni pa bo jasno, ali bo še kako drugače pomagala. V vsej tej stiski pa niso pozabili niti za živali, ki so ostale brez lastnikov, saj so darovali tudi veliko hrane za pse.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...