10.7 C
Trbovlje
četrtek, 5. oktobra 2023
ZON.siAktualnoTrboveljski 13-letnik osvojil prestižno nagrado

Trboveljski 13-letnik osvojil prestižno nagrado

Maks Mausser, komaj 13 – letni mladenič, se lahko pohvali s številnimi dosežki na področju motokrosa. Pred kratkim je s strani AMZS prejel posebno nagrado za mednarodne dosežke v letu 2016. Nad motokrosom se je navdušil že v ranem otroštvu, pri treh, morda štirih letih starosti. Navdušil ga je oče, ki je v prostih trenutkih po televiziji spremljal motokros. Večkrat sta hodila gledat voznike na staro motokros progo v Trbovljah, takrat ga je potegnilo noter, se spominja Maks. 

maks mausser“Slabi trenutki pridejo, kadar nisem zadovoljen z vožnjo, dobri pridejo kar sami, skupaj z rezultati,” pravi Maks.

Prestižno nagrado Avto-moto zveze Slovenije mu je prineslo osmo mesto na evropskem prvenstvu EMX85. V razredu MX 85 se najprej tekmuje po conah, nato se najboljših deset iz vsake cone uvrsti v finale. V jugozahodni coni, kamor spadajo še Španci, Francozi, Portugalci, Italijani in Avstrijci, je Maks osvojil naslov prvaka. V finalu je imel malo smole, obakrat je imel težave na startu in se je moral prebijati povsem iz ozadja, nam pojasni. “V motokrosu je pač tako, da nikoli ne veš. Lahko si najboljši pa pride do okvare motorja.”

Za dobrimi rezultati se skriva ogromno truda

maks-mVečino časa Maks preživi v šoli in na treningih, ki se delijo na tiste na progi in pa na kondicijske. Enkrat ali dvakrat na teden ima kondicijske treninge, ostale dni med tednom, prav zaradi kondicije, trenira košarko. Med vikendi veliko časa preživi na motorju, v Italiji, na Madžarskem,… Si pa z veseljem vzame čas za svojo mlajšo sestrico, pa tudi za punco.

“Motokros mi pomeni skoraj vse v življenju. Si kar ne predstavljam, da bi sedel doma, živel brez motorja in treningov.”

Letos se je Maks udeležil tudi nemškega ADAC prvenstva. Tekme se udeleži le približno 90 tekmovalcev, pred tem se je potrebno prebiti skozi kvalifikacije. Te tekme so bile za Maksa velika izkušnja, veselje ob skupnem petem mestu je bilo veliko.

V Sloveniji je Maks osvojil še naslov pokalnega prvaka. Veliko slovenskih državnih tekem je izpustil zaradi prekrivanja terminov z nemškimi ADAC tekmami, se je pa potrudil in zato odpeljal vse pokalne tekme.

Nova sezona, višji razred

maks1Maks že tekmuje na večjem motorju, na Yamahi 125, saj ga prihodnje leto čakajo tekmovanja v razredu MX 125. Letos je Maks, po podpisu pogodbe s podjetjem Delta team iz Krškega, presedlal s KTM-a na Yamaho.

“Zavedam se, da je potrebno veliko treningov, da bom motor popolnoma osvojil, gre namreč za večji in močnejši motor. Letos bom tekmoval tudi z dve, tri leta starejšimi fanti. Bomo videli kako bo,” je previden mladi motokrosist.

Velik vzornik

Maksov vzornik je trenutno najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser. “Res je car, odličen voznik. Še najbolj super pa se mi zdi, da je preprost, prijazen fant. Vedno, kadar se srečava na kakšni tekmi, tudi v tujini, si vzame čas in spregovoriva par besed,” pove Maks o svojem idolu.

image-0-02-05-2ec9bcc2cc3347218e4991c56f4e4817cd59b970e74bf15324fc60dc30c5db6f-v

Maks obiskuje Osnovno šolo Tončke Čeč v Trbovljah. Šole sicer nima najbolj rad, je pa pač treba hoditi, pravi. Vesel je, da obiskuje ravno to šolo, saj ima veliko podporo učiteljev, kljub temu, da veliko manjka. “Letos se je zgodilo celo, da je ena od učiteljic prestavila razlago snovi na naslednjo uro, ker me ni bilo v šoli. To se mi je zdelo zelo lepo,” se spominja Maks. Kje se bo šolal v prihodnje se še ni odločil, razmišlja pa o vpisu na trboveljsko strojno šolo.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Štiri stanovanja, najcenejše 9000 evrov, najdražje 25 tisočakov

Kar štiri stanovanja v isti stavbi so naprodaj. Občina Hrastnik bo v zasebne roke prodala nepremičnine na naslova Cesta 1. maja 44 v Hrastniku.  Stanovanje...