-- OGLAŠEVANJE --

Trboveljčanki ‘oskar’ na področju etnologije

-- OGLAŠEVANJE --

Trboveljčanka Jana Mlakar Adamič, etnologinja in sociologinja kulture iz Zasavskega muzeja Trbovlje, je letošnja dobitnica prestižne Murkove nagrade Slovenskega etnološkega društva.

Murkova nagrada Slovenskega etnološkega društva

“Najvišje strokovno priznanje v etnologiji na Slovenskem me je zelo presenetilo. Ne razmišljaš o nagradi, ko delaš. Sem pa vesela, ker so moje delo opazili moji stanovski kolegi, to navsezadnje tudi največ šteje,” se je Mlakar Adamičeva razveselila nagrade za 30-letno delo v etnološkem muzealstvu in zasavski kulturi, ki so ji jo podelili na gradu Kromberk.

Foto: Mestna občina Nova Gorica

Mlakar Adamičeva se je posvetila pedagoškemu in znanstvenemu delu ter iskanju novih oblik predstavitve kulturne dediščine Zasavja, ki jo popularizira z inovativnimi razstavami, članki in razpravami ter z živim stikom z okolico in ljudmi, so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Nove oblike predstavitve kulturne dediščine Zasavja

Podobo delavske kulture je strnila v muzejski predstavitvi in vodniku Rudarsko stanovanje: bivalna kultura skozi čas in v vodniku Etnološka pot – trboveljske rudarske kolonije ter v 16 informacijskih tablah na etnološki poti. V knjigi Teknilo nam je je strnila monografsko raziskavo o prehranjevalnih navadah rudarjev in njihovih družin. Podobo življenja Zasavja v zadnjih 200 letih pa je zaokrožila s prikazom socialnih in poklicnih skupin obrtnikov, trgovcev in gostilničarjev, ki jih je predstavila v seriji publikacij.

V medmuzejskem projektu o zgodovini in praznovanju 1. maja je letos v Trbovljah pripravila razstavo o tem prazniku in vpetosti rudarjev v praznovanje. V knjigi Lutkarji in lutke pa je dokumentirala celoten popis zbirke lutk, hkrati je s Hrastničani vrsto lutk tudi oživila.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --