-- OGLAŠEVANJE --

Švagan: To je zgodovinski trenutek za Zagorje

Tako je po podpisu pogodbe med lastnikom prostorov v Kisovcu in Kemijskim inštitutom navdušeno dejal zagorski župan Matjaž Švagan, ki je temu še primaknil, da gre za največji evropski projekt zadnjih desetletij v Zagorju.

-- OGLAŠEVANJE --
Prof. dr. Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta kot kupec, in Sergej Smrkolj, direktor podjetja Skitti in dosedanji lastnik prostorov, sta ta teden podpisala pogodbo o nakupu poslovne stavbe v Kisovcu.

Podpis pogodbe je drugi korak v zgodbi financiranja zasavske regije iz naslova pravičnega prehoda. Prvo dejanje je bila potrditev projekta in nakazanih prvih 9 milijonov Kemijskemu inštitutu iz Sklada. V Kisovcu že poteka nakup opreme za, zdaj že, nekdanje prostore Skittija. Vzpostavlja se Center za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije (Center DUBT) in s tem pogoji za vrhunsko raziskovalno infrastrukturo na področju razvoja baterijskih in vodikovih tehnologij.

32 milijonov evrov vreden projekt

Znotraj centra bosta delovala dva samostojna laboratorija – Laboratorij za razvoj, pripravo in testiranje baterij ter Laboratorij za reakcijsko inženirstvo pretvorb ogljikovega dioksida in vodika. Med glavnimi cilji centra so predvsem pilotno testiranje inovacij za potrebe industrije, izobraževanje in usposabljanje za brezogljične tehnologije, povezovanje z gospodarstvom, vključevanje v mednarodne raziskovalne tokove in razvoj visokotehnološke raziskovalne infrastrukture.

Projekt je potrdilo Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, sofinanciran pa bo s sredstvi Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije in iz Sklada za pravični prehod. Za izvedbo projekta je namenjenih dobrih 32 milijonov evrov, od katerih bo Sklad za pravični prehod prispeval 27,3 milijona evrov.

Velik potencial je tudi v povezovanju z Mestom Akrobatov

Konec tega meseca bodo v novem Centru sprejeli tudi ekipo Evropske komisije, nam je povedal direktor RRA Zasavje, Jani Medvešek. Takrat bodo javnosti predstavili, kako bo potekalo delo v raziskovalnem zavodu in, kaj točno bodo v Kisovcu raziskovali.
Da je to »največja naložba v prihodnost za zgodovino Zasavja in Zagorja,« je prepričan župan Zagorja, ki verjame, da bodo tako v občino prišle zaposlitve z visoko dodano vrednostjo in v nekaj letih se bo število povzpelo vsaj na 50. Velik potencial, je prepričan Švagan, bo imela institucija prav v povezavi z trboveljskim Mestom akrobatov.

Prve zaposlitve v zagorskem kemijskem inštitutu

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTO: Zgodilo se je točno to, kar so si želeli – obiskovalci so bili zelo presenečeni!

Gibalne predstave, plesni in pevski nastopi, koncerti, ulični performansi, delavnice, kulinarika in odlično predpoletno vzdušje so zaznamovali vse štiri dni hrastniških Rdečih revirjev. Mojca Ulaga,...
-- OGLAŠEVANJE --