11.6 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoŠvagan Severino, Gabričeva Plestenjaka

Švagan Severino, Gabričeva Plestenjaka

Prireditve, ki pošteno obremenijo občinski proračun. Največ pa seveda odštejejo za honorarje izvajalcev.

Zagorjanom je petkova prireditev Noč pred nočjo odpadla zaradi neurja. Na občini so nam zatrdili, da je bilo vse zavarovano, zato kakšnih večjih stroškov v zvezi s to prireditvijo ne bo. Trenutno pa gasilci še urejajo formalnosti z zavarovalnico, zato bo več znanega naknadno.

Polstotaka za zagorsko prireditev

Zagorjani so glede plačila hrvaški divi vrgli karte na mizo. Za honorar Severine so odšteli 20.415 evrov, za vse ostale izvajalce na zagorski noči pa dobrih 10.000 evrov.

foto: zagorje.si
foto: zagorje.si

Gasilska zveza Zagorje je prevzela organizacijo prireditev in njihove zahteve občini štejejo 50.415 evrov, vključuje pa poleg glasbe tudi vse ostale stroške, od odrov, ozvočenja, varovanja, zapore ceste, nujne medicinske pomoči, avtorskih pravic in druge manjše stroške, pojasnijo polstotaka težek račun na zagorski občini.

Zamolčali Plestenjakov honorar

Na drugi strani pa v Trbovljah honorarja Jana Plestenjaka in Tanje Žagar nočejo izdati. Sklicujejo se na poslovno skrivnost. Pa je to pri porabi javnega denarja mogoče?

denar27Na Ministrstvu za javno upravo pravijo takole: Praviloma se na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja in njegovega 6. člena, ki določa, da se ne glede na določbe prvega odstavka (torej tudi ne glede na morebitno določeno poslovno skrivnost po Zakonu o gospodarskih družbah) dostop do zahtevane informacije dovoli, če gre za podatke o porabi javnih sredstev.

foto: srcnotrbovlje.si
foto: srcnotrbovlje.si

Poenostavljeno, občina običajno podatkov ne označi za poslovno skrivnost, še dodajo na ministrstvu, na to se pogosto sklicujejo pogodbeni partnerji. In že res, da mora občina to spoštovati, razen ko gre za podatke, ki so po zakonu javni – torej če gre za porabo javnih sredstev. Odvisno je torej iz katerih sredstev se je financirala prireditev ali honorar izvajalca.

So pa v Trbovljah vendarle povedali podatek koliko so odšteli za Anduht in Nohšiht skupaj. Dvodnevna junijska prireditev, kar vključuje ozvočenje, oder, nastopajoče, moderiranje, varovanje, zapore, čiščenje … je občino stala 32.000 evrov.

Primerjave v Hrastniku ni

Hrastnika pod drobnogled nismo vzeli, saj kaj primerjati pravzaprav sploh ni. Tovrstnih prireditev v tretjem zasavskem mestu sploh nimajo.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Tina se je iz Italije vrnila bronasta

Na svetovnem prvenstvu v kickboxingu, ki je potekalo v Jesolo Lidu, je lep osebni in klubski športen uspeh dosegla tudi Tina Baloh, članica Kluba...