14.8 C
Trbovlje
nedelja, 2. oktobra 2022
ZON.siAktualnoSpecialci so reševali ponesrečenega pilota

Specialci so reševali ponesrečenega pilota

Vojaški pilot ponesrečeno pristane nekje na območju največjega zasavskega energetskega objekta, Termoelektrarne Trbovlje (TET). Za njegovo reševanje moči združijo vojska, vojaška policija in specialne enote civilne policije, ki se z dveh koncev prebijajo do ponesrečenega pilota. Takšno je bilo včerajšnje popoldansko urjenje Slovenske vojske pri TET, ki je bilo del 72-urnega usposabljanja v okviru mednarodne vojaške vaje Jadranski udar oz. Adriatic Strike 2022. 

Almir Mujčinović

Vaja Jadranski udar oziroma Adriatic Strike 2022 je namenjena treningu kontrolorjev združenega ognja, torej tistih, ki kontrolirajo letalske napade. Usposabljanje v naših koncih pa so letos pripravili Zasavci, ki teren poznajo. Scenarij je namreč pripravil Almir Mujčinović, Zasavec, ki je pripadnik Slovenske vojske že dve desetletji. Zamislil si je dve karambolirani vozili pred mostom čez Savo pri TET, skozi katere so se morale najprej prebiti specialne enote civilne policije, ob zavijanju sirene pa so reševanje nadaljevali mimo razbitin letala do zapuščenih zgradb na levem območju našega največjega energetskega objekta. Druga ekipa specialcev se je do pilota prebijala z druge strani hriba, deponije in skozi tunel.

Območje TET odlično za vojaška urjenja

Območje TET se je tako včeraj popoldan spet spremenilo v pravo bojno prizorišče. Slišali so se številni streli in poki, nebo so preletavala vojaška letala. Nazadnje so se vojaki iz različnih držav na našem območju urili pred štirimi leti. Lokacije namreč menjajo, da si vaje vsako leto niso preveč podobne, čeprav so zgradbe in teren okoli TET odlične za tovrstna urjenja, smo izvedeli na terenu.

Vojaška vaja Jadranski udar 2022 sicer v teh dneh poteka na štirih lokacijah po Sloveniji, zaključila pa se bo jutri.

SORODNI ČLANKI:

Preletavanje vojaških letal: Jadranski udar ponovno tudi v Zasavju

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V Retju prikaz najboljših jahačev in brezplačno jahanje ter aktivnost za obiskovalce

Trboveljsko konjeniško društvo, ki ima svoje prostore v Retju, v soboto pripravlja dogodek, kjer bi se radi predstavili in pokazali tudi napredek domačih jahačev....
X