-- OGLAŠEVANJE --

Simpatična oranžna krilca in vrtenje palice v rokah – v Radečah že 40 let

-- OGLAŠEVANJE --

Prvi december je dan radeških mažoretk. Letos je bilo tega dne še posebno slovesno, saj so praznovale štirideset let od prvih začetkov. Dirigentu Jožetu Rusu se je leta 1982 porodila ideja, da se pod okriljem Pihalnega orkestra radeških papirničarjev (PORP) ustanovita mažoretna in bobnarska skupina. V Sloveniji so bila takrat tovrstna društva prava redkost. PORP je postal prvi orkester, ki je imel pod eno streho tri skupine: godbo, mažorete in bobnarje. Društvo je kmalu z vsemi tremi skupinami začelo gostovati tudi v sosednjih državah. Mažoretna skupina je postala konkurenčna ljubljanskim društvom, takrat vodilnim na tem področju.

Leta 2000 je bilo prelomno – ustanovili so mažoretno društvo Mažorete RAP (radeških papirničarjev) in s tem začeli samostojno pot tudi z novo barvno podobo in predvsem svežo vizijo delovanja. Danes nadobudna dekleta migajo po ritmih pod vodstvom predsednice kluba Anje Gospodarič. 

V štiridesetih letih delovanja se je verjetno nabral že zajeten kupček priznanj?

Anja Gospodarič

Res je, lahko se pohvalimo s številnimi uspehi, od evropskih do mednarodnih. Naše članice, poleg skupine, dosegajo najvišja priznanja tudi kot solistke in v parih. V letu 2016 so se kot prva slovenska ekipa okitile z naslovom evropskih prvakinj.

Društvo se poleg tekmovanj redno udeležuje največjih evropskih festivalov, kjer s ponosom zastopa Občino Radeče in Republiko Slovenijo. V novembru 2018 so Radeške mažorete s strani Ministrstva za kulturo Ljudske republike Kitajske in Svetovne festivalske Asociacije (WOFA), prejele povabilo na prestižni mednarodni festival, katerega so se udeležila povabljena društva iz 21 različnih držav širom sveta. Festival je potekal v Pekingu in Rizhau na Kitajskem, kamor je 20-članska ekipa radeških mažoret skupaj z Godbo Slovenskih železnic odpotovala avgusta 2019. V času festivala so radeške mažorete poleg nastopov izmenjevale znanja z učenci kitajskih šol, kot prva slovenska skupina pa so bile izbrane za nastop na znamenitem Kitajskem zidu.

Tradicija, pripadnost in trdo delo v teh štirih desetletjih je skupek statistike, ki pravi takole: osvojena prva evropska medalja v zgodovini slovenske mažoretne dejavnosti nasploh (zlata medalja solistke), 2016 evropske prvakinje v skupini – prva slovenska ekipa, 55 srebrnih in več kot 90 osvojenih zlatih odličij poleg nešteto odličnih uvrstitev med 4 in 6 mestom v Evropi, 35 bronastih, prepotovanih več kot 70.000 km, gostovanja v 17 državah, preko 23 samostojnih nastopov, koncertov in 6 tekmovanj v Radečah.

Ustvarili smo neprecenljive spomine, zgodbe in doživetja ter spletli nešteto novih prijateljstev, ki trajajo še danes.

Kakšne pogoje morajo izpolnjevati nove kandidatke?

V naše vrste so vabljene vse deklice od 5. leta naprej. Glavni pogoj je veselje do plesa nasploh in želja po vrtenju mažoretne palice. 🙂

So za lažje delo mažorete razdeljene v skupine?

Najmlajša mažoretka šteje pet let, najstarejša pa oseminpetdeset – razdelimo jih v skupine. Kar nekaj mažoret je iz okoliških krajev, pretežno pa so iz Radeč. Trenutno je 45 aktivnih članic.

Pomembne so tudi uniforme, njihova barva ter pravila, ki jih morajo spoštovati?

Uradna mažoretna oprema je uniforma. Mažoretne skupine so prepoznavne po svojih ”društvenih barvah”, saj ima vsako društvo ponavadi različno kombinacijo barv. Tudi naše mažorete zavezuje kodeks oziroma bonton obnašanja na nastopu ali tekmovanju. Zavedajo se, da z uniformo predstavljajo društvo, kraj in tudi Slovenijo. Tega se postopoma naučijo na vajah, pri mlajših se to predstavlja in vzgaja skozi zanimive igre, starejše nadgrajujejo zavedanje s številnimi nastopi in sodelovanjem na dogodkih. Prav tako pa je to del obveznega programa na izobraževanjih s strani krovne mažoretne zveze, za trenerje in mažorete.

Verjetno je potrebna dobra telesna pripravljenost?

Seveda, kondicija, motorika in koordinacija telesa imajo veliko vlogo pri osvajanju mažoretnih tehnik s palico. Začetki učenja osnovnih tehnik palice so včasih za nekatere velik izziv, vendar sčasoma osvojijo glavne elemente za kasnejšo nadgradnjo. S postopnim nadgrajevanjem se učimo različnih plesnih tehnik/korakov, ki jih ob doseženem nivoju združimo s tehniko palice in tako nastane mažoretni ples. Intenzivnost treningov se stopnjuje takrat, ko stroka oceni, da se lahko skupina ali posameznice udeležijo tekmovanj na državni ravni.

Za uspehe pa je nujen dober strokovni kader …

Strokovni team.
Strokovni team.

Strokovni kader je zelo pomemben, saj deluje neposredno z dekleti. Trenutno smo v društvu tri trenerke, ki se redno posvetujemo in skupaj analiziramo ter se dogovarjamo za strokovno smer in način implementiranja mažoretnega plesa. Trend in nivo mažoretne dejavnosti se nenehno spreminjata, zato je pomembno, da smo konstantno v stiku s pretokom aktualnih informacij in usmeritvami.

Trenerstvo je poslanstvo in hkrati privilegij tistih, ki svoje delo opravljajo, srčno, prostovoljno in z veliko mero družbene odgovornosti in odrekanja. Zato gre zahvala vsem dosedanjim in sedanjim trenerkam za predanost in srčnost.

Kako pomembna je izbira glasbe za nastope?

Izbira glasbe je največji in najtežji izziv ter zame osebno ključna za pripravo dobre plesne točke. Načeloma glasbo izbirajo koreografi ali trenerji, ker imajo že ideje, mogoče vidijo zgodbo – rdečo nit, ki jo projicirajo skozi glasbo in ples. Za nastope, kjer nam je program ali scenarij predstavljen, pripravimo točke tako, da se skladajo in pašejo v koncept dogodka. Potrebno je pa biti previden pri izboru stila glasbe glede na starost mažoret.

Načrti, želje?

Situacija zadnjih dveh let nam je izredno otežila izvedbo aktivnosti predvsem tekmovalnega dela, bodisi z odpovedjo tekmovanj, nastopov in tudi zamenjav v samih skupinah zaradi izolacij, okužb … Vendar pa smo bili pozitivno usmerjeni na prihodnost in ohranili mažoretni stik s članicami.

Anja Gospodarič in župan Tomaž Režun.
Anja Gospodarič in župan Tomaž Režun.

Ob iztekajočem se letu lahko naredimo kratek povzetek, da je bilo to leto izredno pozitivno ter uspešno, za temi uspehi pa stojijo »zvesti trije igralci«: mažorete, strokovna ekipa ter podpora staršev. Pomemben je prav vsak delček pripadnosti ljudi, kateri so že od samega začetka resnično verjeli in postavili temelje. Zavedati se moramo, da brez teh delčkov ne bi danes mogli sestaviti uspešnega 40 letnega mozaika. Hvaležna sem vsakemu predhodniku, vodji, mentorju, trenerju, staršu in mažoreti, od začetka do danes, da smo nadgrajevali in gradili nove zgodbe vse do danes. Strumno korakanje ob zvokih pihalnega orkestra po ulicah, trgih …je še vedno enako in tako bo še naprej. Vizija in poslanstvo kluba ostajata: Povezovanje in širjenje oranžne energije bomo ponosno predstavljali na lokalni ravni kot zunaj meja ter razvijali mažoretno dejavnost doma in po svetu.

Postopoma želimo postati vodilno društvo na regionalni ravni, ki bo aktivno na področju spodbujanja telesne dejavnosti, izobraževanja, usposabljanja, ter delu z mladimi in starejšimi.

 

Zmotno je mišljenje, da je vsako dekle s palico v roki mažoreta

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --