0.5 C
Trbovlje
četrtek, 20. januarja 2022
ZON.siAktualnoŠe vedno socialno izključeni

Še vedno socialno izključeni

“Pomanjkanje nastanitveno – varstvenih kapacitet za ranljive skupine prebivalstva, premalo terapevtov v izobraževalnem procesu otrok s posebnimi potrebami in v programih za odrasle ter močno pomanjkanje rehabilitacijskih programov,” so kot najbolj pereče zasavske probleme na področju socialnega varstva izpostavili na Posvetu nevladnih organizacij o ključnih izzivih na področju socialnega varstva, ki je potekal 24. maja v prostorih VDC Zagorje v organizaciji ZLHT – Regionalnega centra NVO.

Vključitev v regijski izvedbeni načrt s področja socialnega varstva

Rok Zupanc

Namen posveta, na katerem je sodelovalo več kot 20 organizacij s področja socialnega varstva v zasavski regiji, je bilo oblikovanje predlogov nevladnih organizacij za vključitev v Regijski izvedbeni načrt s področja socialnega varstva (RIN) za leto 2017 – 2020 in seznanitev z njegovo pripravo. Njegov namen in cilje je na posvetu predstavil Rok Zupanc, direktor CSD Trbovlje, ki koordinira pripravo RIN 2017 – 2020.

Ranljive skupine še vedno socialno izključene

Udeleženci posveta so ugotavljali, da je še vedno slabo poskrbljeno za mobilnost invalidnih oseb, in da je še vedno prisoten problem socialne izključenosti ranljivih skupin. Izpostavljena je bila potreba bo boljšem in stalnem dialogu med akterji s področja socialnega varstva, predlagane so bile nekatere izboljšave in nadgradnje usposabljanj za socialne in strokovne delavce ter pomen preventivnih programov v osnovnih in srednjih šolah.

Kaže se tudi potreba po aktivaciji in motiviranju dolgotrajno brezposelnih in prejemnikov denarne socialne pomoči ter spreminjanju s tem povezanih neustreznih vzorcev v družinah. Udeleženci so še posebej izpostavili velik potencial, ki ga ima kakovostna in delujoča mreža organizacij in prednosti, ki bi jih prinesla t. i. socialno – informacijska točka.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Bo 127 Trboveljčanov namesto neprofitne plačevalo tržno najemnino?

Najemniki Spektrovih stanovanj so se znašli v negotovosti: so še naprej upravičeni do subvencije neprofitne najemnine ali jim bo pripadala zgolj subvencija tržne najemnine?...
X