4.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualno"Rožica z Marnega", kot kličejo Damjano, ima vrtnarstvo v krvi

“Rožica z Marnega”, kot kličejo Damjano, ima vrtnarstvo v krvi

Damjana Napret ima vrtnarstvo v krvi – le kako ga ne bi imela. Vrtnar je bil njen ded, pa tudi njen oče. Ko so njeni vrstniki šele prvič prijeli za lopatko, je Damjana že vzgajala svoje rastline. Kmalu je vrt okoli hiše postal premajhen in vrtnarijo je preselila na Marno – tam, kjer je pred dobrim letom zrastel še čudovit steklenjak, kjer najdejo dom najlepše rože in slastna solata ter druga zelenjava.

S svojimi strankami se rada pogovarja in skupaj poiščejo, kaj si kdo želi

Steklena hiša je bila njena želja že od nekdaj. »Spomnim se, kako sem na svojih izletih po pokrajinah bogatih z rastlinjem opazovala in občudovala steklenjake. Nekoč ga bom imela tudi sama …« Od besed k dejanjem se je Damjana opogumila in se lotila velike investicije. Uresničila je svojo željo in svojim rastlinam ponudila najboljše. Pa tudi obiskovalcem seveda. Vsak, ki vstopi v stekleno palačo, je presenečen. Tako je lepo, pa tako svetlo. Ob vstopu pa vonj po cvetju in rastlinah. V teh deževnih dneh pa je še toliko bolj uporaben.

Rožice iz Marnega hodijo iskat iz vsepovsod, predvsem tisti, ki cenijo lokalno kvalitetno cvetje

Damjana Napret ima za sabo 30 let vrtnarske kilometrine. Začetki so bili naporni, se spominja. Usklajevala je družinsko življenje in vrtnarijo, kar je bilo včasih skoraj nemogoče. Rastline ne zanima ali je dež, pa mrzlo pa umazano. Danes se sicer z nasmehom spominja najbolj zahtevnih obdobij, sploh zato, ker je to uspešno prebrodila, otroci so odrasli, dober glas njene vrtnarije pa seže daleč preko zasavskih meja.

Zase pravi, da je malo »posebna«. Ampak, kdo pa ni. Rada ustvarja nove stvari, zmeša tisto, kar pravijo, da se ne da. Kar dokazuje tudi vrtiček ob reklamnem napisu za njeno vrtnarijo. Okrasno gredico je naredila kar iz solate.

Modnim trendom v vrtnarstvu sledi ves čas, prav zato je pred dnevi obiskala tudi Nizozemsko, kjer se vse bolj kažejo posajeni aranžmaji, kjer med cvetjem najde prostor kakšna jagoda, pa zelenje med mačicami ponudi kar peteršilj. Travnate površine postajajo vse bolj podobne gozdnim travnikom in vse manj golf travicam. Trajnostno in naravno je nekako cilj in smernica, poroča po prvih vtisih iz dežele tulipanov naša sogovornica.

Damjana je predvsem ponosna na čisto lastno proizvodnjo

Najbolj ponosna je na lastno proizvodnjo cvetja in zelenjave. Njene rastline ne potujejo tisoče kilometrov natlačene v kontejnerjih ali kesonih. Njene rastline so od malega »doma na Marnem«. In prav dojenčke rastlin Damjana obožuje. »To je nekaj najlepšega, ko opazuješ rastlino, ki si jo sam ustvaril, kako pokuka ven iz zemlje in začne ustvarjati svojo obliko.« Prav zato vrtnarka iz Marnega dobro ve kakšno rastlino preda novemu lastniku.

Jesen je na vrtnariji tudi čas za pripravo na pomlad. Za steklenjakom so prve gredice polne krizantem, ki jih lahko dobite tudi kot rezano cvetje. Še naprej sledijo metri in metri Damjaninih mačic, vsak dan se loti izdelave simpatičnih aranžmajev – pa naj bo za pred hišo ali za na pokopališče. Obenem pa se pripravlja že cvetje, ki bo pomladi zrelo za nove lastnike. Pred leti je ustvarila blagovno znamko Sivka z Marnega in od takrat se vsako leto polje nad rastlinjaki obarva v vijolično.

V enem izmed pokritih rastlinjakov Damjana pripravlja tudi zasavske božične zvezde, ki bodo prišle na vrsto decembra. Še pred tem pa bo vrtnarija polna buč. Male baby buče – tako oranžne kot bele – so že nabrane in na policah čakajo obiskovalce. Tiste večje, za noč čarovnic pa bodo na voljo v kratkem.

FOTOGALERIJA:

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik na neregistriranem mopedu, za povrh pa še napihal

Minuli teden so policisti na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V ponedeljek ob 13. uri v Trbovljah prometno nesrečo z materialno škodo,...