-- OGLAŠEVANJE --

Rjaveči yugo kazi podobo Kleka

-- OGLAŠEVANJE --

»Stotine odvrženih pločevink, gradbeni odpadki, celo zapuščen avto. Smeti, kamorkoli se obrneš,« je bil nad stanjem okolice ceste proti Kleku, priljubljene sprehajalne poti Trboveljčanov, zgrožen sprehajalec.

In kako stopiti na prste tistim, ki brezbrižno odmetavajo pločevinke, ki pravzaprav niso odpadek, ampak vredna surovina? Težko, glede na to, da v večini primerov ne najdejo krivca. Zato je dolžan odpadke odstraniti nič krivi lastnik gozda oziroma zemljišča, na katerega so odvrgli odpadke.

Sicer znaša globa za napačno odložene odpadke za fizično osebo 200 evrov, so nam v skupnem odgovoru pojasnili redarstvo, komunala in trboveljska občina.

Kaznovani lastniki, ne onesnaževalci

Za odstranitev gradbenih odpadkov, v našem primeru odloženih kar ob cesti na Klek, mora izdati odločbo Inšpekcija RS za okolje in prostor, v medobčinskem inšpektoratu in redarstvu Zasavje tu nimajo pristojnosti.

»Gradbene odpadke lahko odpelje Komunala, če dobi pisno naročilo občine Trbovlje, lastnika zemljišča oziroma povzročitelja onesnaževanja. Na podlagi naročila se obračunajo stroški odvoza in prevzema odpadkov,« pojasnjujejo na Komunali Trbovlje.

Tudi zapuščeno vozilo v naravi lahko dolgo čaka na odstranitev, kar dokazuje tudi rjaveči yugo ob dokaj prometni poti. Inšpekcija RS za okolje in prostor bi morala dati odločbo lastniku vozila, da ga odstrani. Če ne ugotovijo, kdo je lastnik vozila, breme spet pade na lastnika gozda ali zemljišča, na katerem je zapuščeni avto.

12. marca občina napovedala čistilno akcijo

Imajo čistilne akcije sploh pozitiven učinek, glede na to, da ne spreminjajo navad 'smetilcev' in da za njimi pospravljajo drugi? Na občini Trbovlje zagovarjajo čistilne akcije, ker so »pozitivne z vidika osveščanja.« Pomembno je, menijo na občini, da se v akcije vključujejo šole in vrtci, saj prav otroci vzpostavljajo boljši odnos do okolja, kot predhodne generacije. »Res je ,da se v akcije vključujejo ravno tisti, ki ne onesnažujejo okolja, a prepričani smo, da dober zgled ne more imeti negativnih posledic in je kot takšen dobrodošel,« pravijo na občini Trbovlje.

 

Kriva je najstniška mladina?

»Odvržena embalaža pločevink in plastenk ob cestah je dokaz, kako brezbrižen postane človek, ko se vozi z avtom. Ugotavljamo tudi, kako pogosto najstniška mladina pozabi na pravilno ravnanje z odpadki, ki se ga je učila v vrtcu in šoli. Vendar, ko čez leta ti mladi postanejo starši, se njihov odnos do okolja izboljša, saj morajo biti otrokom za zgled. Pa tudi otroci poučujejo starše o tem, ker v vrtcu in šoli slišijo marsikaj dobrega. Osveščanje je dolgotrajen proces in tako se odnos do okolja izboljšuje počasi,« so optimistični na trboveljski občini.

POVEZANI ČLANKI:

01.02.2016 V gozd namesto na deponijo

26.01.2015 'S seboj prinesejo pijačo, potem pa embalaže na pospravijo za sabo.'

09.05.2014 Zaslužite s svojimi odpadki

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Tek na smučeh tudi brez snega

Na razpis Inovacije Zasavja za leto 2024 so v letošnjem letu prejeli 20 prijav za novitete, pri katerih je sodelovalo 100 inovatorjev in inovatork....
-- OGLAŠEVANJE --