29.5 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoPsička Tita je »kriva« za razvoj zasavske aplikacije, ki psom omogoča boljše...

Psička Tita je »kriva« za razvoj zasavske aplikacije, ki psom omogoča boljše in daljše življenje

Razvoj nove aplikacije se je začel, ko sta Trboveljčana Žiga in Živa dobila psičko Tito. Malo igrivo dalmatinko. Poznala sta izkušnje drugih pasjih lastnikov, ki so – šele po nastalih težavah – ugotovili, da se pes giblje premalo, poje pa preveč. In kaj zdaj?

Aplikacija je rezultat lokalnega znanja in dela; ne samo ekipe PAWSM, ampak tudi podpornega okolja podjetniškega pospeševalnika Katapult in drugih podjetij ter posameznikov.

Ker so dalmatinci lovci, morajo zelo veliko gibati – in glede na količino gibanja (tega je enkrat več enkrat manj) se tudi prehranjevati. Tako sta Trboveljčana obrnila vsak kamen, da bi raziskala, kako najlažje do optimalnih izračunov oziroma količin enega in drugega. Tako kot pri človeku je mogoče tudi pri psu zadeve preračunati. Navodila na pasji hrani so namreč zelo posplošena in ne upoštevajo točne teže psa, niti porabljene energije.

Nešteto posvetov pri veterinarju in Žigov pogovor še z enim domačinom Vasjem Lebarjem je bil pika na i, da sta se Žiga kot idejni vodja in Vasja kot izvrsten programer lotila dela. Najela sta pisarno v Katapultu in šla v akcijo. Pridružil se jima je še Denis Hauptman kot grafični oblikovalec in seveda psička Tita.

Z aplikacijo želimo doseči razumevanje, pogled in zavedanje pri lastnikih psov, da je pravilno in optimalno prehranjevanje in primerna teža psa ključna za njegovo zdravje in posledično daljše življenje.

Kar se je najprej zdelo sila enostavno; »ideja je bila, da pripravim izračune, pogledam kalorično vrednost hrane, dodamo težo psa in gibanje in bo to to.« Ampak se je izkazalo, da bo pri razvoju aplikacije potrebno mnogo več – baza pasem, baza komercialne hrane, vse formule, ki bodo potekale iz vseh strani …in tako so zavihali rokave ter v letu in pol razvoja, usklajevanja, raziskovanja pri veterinarjih – končno aplikacijo ponudili na trg vsem lastnikom psov.

Vsak, ki želi svojemu psu najboljše naj poskusi: Preprosta in brezplačna rešitev!

Zelo hitro se je pokazala uporabnost aplikacije, saj so količine pri posameznih obrokih lahko zelo različne. In na ta način lastnik psu prihrani cel kup zdravstvenih težav, ki jih povzroči prekomerna teža – od težav s sklepi in kolki, sladkorna bolezen, bolezen ledvic in jeter …

Aplikacija deluje kot kalkulator, ki s pomočjo vnesenih podatkov izračuna potrebno količino vaše izbrane hrane pri posameznem obroku. In kako uporabljamo aplikacijo? Med registracijo uporabnik aplikacije vnese vse relevantne podatke svojega psa (pasmo, spol, težo, starost ipd.) ter izbere hrano, ki jo uporablja; celoten izračun je prilagojen vsakemu posamičnemu psu. Takšen sistem je bolj učinkovit kot povprečne vrednosti, zapisane na embalaži pasje hrane.

Aplikacija ponuja tudi druge funkcije: vnos dnevne fizične aktivnosti, kar poglavitno vpliva na pravilen izračun obroka, vnos količine popite vode in količino priboljškov. Aplikacijo lahko uporabljajo vsi družinski člani, saj ima lahko več uporabnikov vpogled v pasji dnevnik, obenem pa lahko uporabnik ustvari profil tudi za več psov hkrati.

Delovanje v tako inovativnem okolju kot je Katapult, je za vsakega start-upovca prijetna in poučna izkušnja, zagotavljajo v ekipi PAWSM, ki jo sestavljajo Žiga Živoder, ki je odgovoren za vodenje podjetja , strateški razvoj in načrtovanje ter Vasja Lebar, ki skrbi za razvoj in programiranje aplikacije, grajenje baz podatkov, izdelavo spletnih strani. Zaradi potreb po grafičnem dizajnu, marketingu, promociji se je ekipi pridružil Denis Hauptman. Za potrebe urejanja spletne strani, promocijskega materiala in marketinga pa so v ekipo povabili še Mateja Uduča.

Zgodba še ni končana

Ekipa PAWSM se povezuje z novimi posamezniki in podjetji in že pripravlja nova produkta: pametno posodo in pametno ovratnico, ki bosta uporabnikom njihove brezplačne aplikacije še bolj olajšala življenje z avtomatskim vnašanjem dnevnih podatkov.

Aplikacijo lahko najdete na Google Play in AppStore, več podrobnosti o aplikaciji in podjetju pa na spletni strani www.pawsm.si

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...