today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoPrvih 100 metrov odprejo že čez tri tedne

Prvih 100 metrov odprejo že čez tri tedne

Rudnik Sitarjevec, najbogatejše polimineralno rudišče v Sloveniji, bodo 3. decembra, po več kot 50 letih spet odprli, tokrat za obiskovalce.

Kaj si bo mogoče ogledati?

Meta Ponebšek

“Že v prvi fazi odprtja bo na ogled 100 metrov rova v rudniku z različnimi tipi podporij,” je pojasnila direktorica občinske uprave Litija Meta Ponebšek. “Izdelane bodo niše z osvetljenimi razstavnimi eksponati. Na voljo bo tudi projekcija, iz katere bo možno razbrati, kaj bo predstavljeno v naslednji fazi rekonstrukcije rudnika. Pripravljamo tudi nekatere druge predstavitve, vezane na rudnik Sitarjevec.” 

Ogled bo primeren za vse skupine obiskovalcev in ne bo omejitev.

Sledi še druga faza obnove rudnika

V litijskem rudniku Sitarjevec je bilo najdenih več kot 60 različnih mineralov. Hkrati se v rudniku nahajajo različne limonitne kapniške strukture, kot so stalaktiti, stalagmiti, kapniške zavese, špageti, ki so edinstveni v evropskem prostoru in so med najhitreje rastočimi kapniki v svetovnem merilu.

Foto: občina Litija

Te si bo mogoče ogledati v naslednji fazi obnove rudnika. Prikazani bodo tudi različni tipi odkopnih polj in podporij. Po obstoječih jamskih kartah, ohranjenih iz različnih obdobij, je bilo v Sitarjevcu izkopanih okoli 40 kilometrov rovov. Od tega jih je veliko zarušenih.

Za ponovno odprtje rudnika Sitarjevec v turistične namene je bil v letu 2016 izdelan rudarski projekt, na osnovi katerega bo muzejski del rudnika Sitarjevec po besedah Ponebškove obsegal plato pred Izvoznim rovom, vhod v Izvozni rov (portal), Izvozni rov do vpadnika, po vpadniku se bodo zgradile kovinske stopnice do Glavnega rova, s katerimi se bo premostilo 25 metrov višinske razlike, po Glavnem rovu do kapnikov in od Glavnega rova po krajšem vpadniku do »Črne kuhinje«, vse v skupni dolžini 632 m.

Foto: Srce Slovenije

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Iz kompreshausa podjetniški inkubator, v katerem bo tudi “rudarska” kavarna

Pomladi 2026 naj bi objekt zaživel z novo podobo in novo vsebino. Večji del stavbe naj bi namenili podjetniškemu inkubatorju, da bo prostor dostopen...