24.1 C
Trbovlje
sobota, 25. junija 2022
ZON.siAktualnoNevarna azbestna kritina širom Trbovelj

Nevarna azbestna kritina širom Trbovelj

Zdravju škodljiva azbestna kritina je še vedno prisotna na številnih zasavskih strehah.

In kakšno je stanje v Trbovljah? Občina Trbovlje je pridobila podatke za večstanovanjske stavbe, nimajo pa podatkov, koliko individualnih lastnikov stavb azbestne kritine še vedno ni zamenjalo.

Menjali prihodnje leto

Trbovlje
Trbovlje

V podjetju Naše okolje, ki upravlja 110 večstanovanjskih in poslovnih objektov na področju Trbovelj, Zagorja ob Savi, Sevnice in Krškega, so povedali, da je azbestna kritina še vedno na 3 trboveljskih stavbah, v skupni površini 1.075 kvadratnih metrov. Etažni lastniki pa imajo v sprejetih načrtih vzdrževalnih del navedeno, da bodo kritino v letu 2017 zamenjali.

Pri tem pa ni odveč poudariti, da je neprofesionalno odstranjevanje azbestne kritine zelo nevarno za zdravje, ker lahko v bivalnem okolju ostanejo nevarni azbestni delci.

Azbestno kritino imajo tudi večstanovanjske stavbe na Gimnazijski cesti 22 a, na Kešetovem 12 a, Obrtniški cesti 7, Keršičevi cesti 16 a, Partizanski cesti 32 a, Trgu revolucije 7 a in 7 b in Koloniji 1. maja 10 a, ki so v upravljanju podjetja SOP Trbovlje. Podjetje upravlja 1250 stanovanj v večstanovanjskih objektih v občinah Trbovlje in Hrastnik.

streha azbest1
Odstranjevanje azbestne kritine

22.900 kvadratnih metrov salonitk

Spekter
Spekter

V podjetju Spekter, ki je upravnik več kot 3000 stanovanj v 293 stanovanjskih objektih v Trbovljah, so pregledali stavbe v njihovem upravljanju in ugotovili, da ima še 39 večstanovanjskih streh salonitno kritino, ki vsebuje azbestna vlakna, kar predstavlja dobrih 15 % stavb.

Gre za stavbe v Bevškem, na Cesti Tončke Čeč, Gimnazijski cesti, v Kovinarskem naselju, na Nasipih, Ribniku, Šuštarjevi koloniji, Vreskovem in v Žabjeku. Ocenjena skupna površina streh znaša 17.100 kvadratnih metrov.

Poleg večstanovanjskih stavb, navajajo v Spektru, imajo salonitno kritino tudi druge nestanovanjske stavbe, to so kleti oziroma drvarnice, ki pripadajo posameznim stanovanjem večstanovanjskih stavb na področju Kolonije 1. maja, Nasipi, Neža, Ribnik, Šuštarjeva kolonija in Žabjek. Ocenjena skupna površina teh streh znaša 5.800 kvadratnih metrov. Skupna površina streh s salonitno kritino v upravljanju Spektra tako znaša kar 22.900 kvadratnih metrov.

Azbestna vlakna so bila zaradi lastnosti, kot so odpornost na temperaturo in kisline, zaradi dobre absorpcije zvokov, negorljivosti in neprevodnosti priljubljen material pri gradbenikih in v industriji. Kljub veliko pozitivnim lastnostim azbesta je ta zdravju nevaren. Vdihovanje azbestnih vlaken lahko povzroči hude posledice za zdravje, kot so azbestoza in pljučni rak, zato je uporaba azbesta v Sloveniji v celoti prepovedana od 1. 1. 2003.

Pod drobnogledom azbestna kritina OŠ Hrastnik

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Ulična razstava, tokrat v čast Sagor-ju (poznate ime?)

Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču popestrila kulturno ponudbo, saj je ob glavni cesti med krožiščem in Sparom postavila panoje za ulično...
X