-- OGLAŠEVANJE --

Gradnja naselja na Resnici letos jeseni. Kdaj bodo stanovanja pripravljena za vselitev?

-- OGLAŠEVANJE --

Večina, kar 48 stanovanj bo najemniških in v lasti Spektra ter Občine Hrastnik. “O preostalih 24 stanovanjih, ki bi bila zgrajena s »privat« kapitalom, pa se bo seveda odločeval investitor, ali jih bo prodal ali dal v najem,” je dejal Božidar Roglič v predstavitvi projekta občinskim svetnikom. 

Namen gradnje stanovanjskega naselja Resnica je, da bi umirili deficit na področju najemnih stanovanj v občini, je še dodal Roglič, ki pokriva področje infrastrukture, informatike in energetike v Hrastniku.

Stanovanjski objekti, zelenice, tudi otroško igrišče

Dostop in komunalna infrastruktura je bila urejena ob rekonstrukciji ceste s strani RTH. Na območju nad nekdanjim rudnikom so predvideni trije objekti, vsak velik 16,9 x 28,8 metrov. Bloki naj bi imeli po šest etaž – štiri nadstropja ter klet in pritličje. Vhodi so predvideni na vzhodni strani. Na zahodni strani, kjer se teren zniža, pa je predvideno parkirišče. Ob objektih bo tudi kolesarnica ter ekološki otok za zbiranje odpadkov. Po besedah Rogliča bodo na Resnici uredili tudi otroško igrišče, poskrbeli bodo za zasaditev ter zelenice. Skupna vrednost projekta je ocenjena na 14,2 milijona evrov.

Po poročanju Vojke Šergan, predsednice Odbora za gospodarski razvoj in proračun naj bi kvadratni meter za kupce znašal okoli 3000 evrov.

Kdo bo tretji investitor? Bodo najemniška ali stanovanja za prodajo?

Kdo se bo v projektu pridružil Spektru in Občini ni znano, saj investitorja lahko poiščejo le z javnim razpisom. Ali bodo sploh šli v iskanje, bodo dorekli po tem, ko bodo jasni pogoji Stanovanjskega sklada RS, ki je sicer tudi lastnik Spektra. Želja občine je, da bi bila vsa stanovanja najemniška, je povedal župan Marko Funkl, a ob tem tudi dodal, da je bil trenutno znesek sofinanciranja Stanovanjskega sklada prenizek za soinvestitorstvo. “Če bo cena takšna, da bo omogočala soinvestitorstvo sklada, je v našem interesu, da so vsa stanovanja najemniška in da je tretji partner SSRS.”

Občina in Spekter imata urejene vse dogovore, še izvemo od prvega moža Hrastnika, tako čakajo le še izdan sklep upravne enote, s katerim dobi gradbeno dovoljenje zeleno luč. Predviden pričetek del planirajo jeseni 2024, stanovanja pa naj bi bila nared za vselitev po trenutnih planih v začetku leta 2026.

Na zadnji občinski seji so župana spraševali tudi, ali bo možno stanovanja odkupiti. Funkl je odgovoril, “da občina ne sme biti prodajalec stanovanj, to ni naša primarna dejavnost. To bi bilo možno samo če bi imeli odprto podjetje in bi z njim konkurirali investitorjem. Žal Zakon o stanovanjskih zadrugah še ni pripravljen, upa pa, da bo to možno v drugi fazi »Resnice« kjer je prostora še za 72 stanovanj.”

Trije ambiciozni plani za ohranitev trboveljske energetike

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --