19.6 C
Trbovlje
nedelja, 1. avgusta 2021
ZON.siAktualnoPozitivci, negativci, nule – vsi posebni

Pozitivci, negativci, nule – vsi posebni

Ali lahko rešite življenje prav vi, boste izvedeli preko spletne aplikacije.

Vseh plemenitih krvodajalcev, ki z darovanjem rešujejo življenja so se spomnili v Hrastniku v soboto. Pripeljali so se motoristi iz številnih motoklubov, ki so letošnji ambasadorji krvodajalske iniciative – pozitivci, negativci, nule – vsi posebni. Na krvodajalski akciji, ki je potekala na kraju dogodka, so darovali kri.

krvodajalska, motoristi1

Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci podobni. Zavedajo se, da s prostovoljnim darovanjem krvi omogočajo prejemnikom krvi zdravljenje in življenje. Zaradi teh temeljnjih vrednot človeške solidarnosti imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj krvi, ki rešuje življenja, so povedali organizatorji na dogodku.

krvodajalska, motoristi2

Letošnje leto so “ambasadorji” krvodajalske iniciative motoristi. Ti izjemno ranljivi vozniki so redni in številni krvodajalci, saj se zavedajo, da so lahko tudi prejemniki darovane krvi. Veliko moto klubov se tradicionalno udeležuje odvzemov krvi na krvodajalskih akcijah. Njihovo darovanje krvi je tako tudi simbolna gesta zahvale.

Za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo do 400 krvodajalcev. Kri ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarite, pravijo pobudniki krvodajalske akcije, ki so se ob priliki zahvalili vsem, ki so z darovanjem morda nekomu rešili življenje.

krvodajalska, motoristi5
Krvodajalstvo tudi v spletni aplikaciji

Lahko darujem? Je nova spletna aplikacija, kjer lahko preverite ali ustrezate pogojem za darovanje krvi. Aplikacijo najdete na www.daruj-kri.si. Potrebe bo krvi se spreminjajo, zato zaloge krvi redno spremljajo in vpisujejo v spletno bazo. Tam lahko tudi vi najdete, ali trenutno potrebujejo »vašo« kri.

daruj kri aplikacija
Ažurni podatki o zalogah in potrebah krvnih skupin so dnevno dostopni na uradni spletni strani www.daruj-kri.si, na Facebook strani Daruj kri in spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino, www.ztm.si. Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje zadovoljivo ter nezadovoljivo količino potreb posamezne krvne skupine.

krvodajalska, motoristi3

Foto: Anže Malovrh

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toča in neurje, najslabše v Zagorju in Trbovljah

Več gasilskih enot so morali aktivirati trboveljski in zagorski gasilci. Poleg neurja je škodo povzročala tudi toča. Nekatera območja so ostala brez elektrike. Več v...