today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoPo 130 letih težko do novih članov

Po 130 letih težko do novih članov

PGD Hrastnik - mesto že v tihem pričakovanju zavidljivega jubileja. V prihodnjem letu bodo namreč obeležili kar 130 let delovanja, takrat dobijo tudi nov gasilski tovornjak.

slavko draksler hrastnik gasilciPrvi mož gasilske zveze Hrastnik, pod okriljem katere deluje vseh osem hrastniških društev je z gasilstvom povezan že od mladih nog. Včasih je praktično živel v gasilskem domu, kasneje pa se je preselil le korak stran od njega.  Gasilstvo se v njihovi družini prenaša iz roda v rod, nam je zaupal sogovornik Slavko Draksler.  Svojo gasilsko kariero je začel kot mladinec Prostovoljnega gasilskega društva Hrastnik mesto, leta 1987 pa svojo gasilsko pot nadaljeval še poklicno. V gasilski karieri se mu je najbolj vtisnilo v spomin reševanje pri poplavah leta 1991 in gašenje obsežnega požara v steklarni leta 1990.

Člani med sabo tesno povezani

Požar na kozolcu na Kovku. Arhiv PGD Hrastnik - mesto
Požar na kozolcu na Kovku. Arhiv PGD Hrastnik – mesto

PGD Hrastnik mesto je osrednja gasilska enota v občini Hrastnik, opremljena s petimi vozili, namenjenimi prevozu moštva, gašenju gozdnih in ostalih požarov ter reševanju tehničnih nesreč. Ponosen je, da se člani društva med seboj dobro razumejo, pripadnost in energijo so pokazali tudi pri obnovi gasilskih prostorov, ki jo trenutno izvajajo.

Vse težje do novih članov

DSC_0020_1024x576
Hrastniški gasilci z raznimi akcijami sodelujejo z lokalno skupnostjo tudi, ko (k sreči) intervencija ni potrebna.

Problem, s katerim se soočajo zasavski gasilci postaja pridobivanje novih članov. Te sicer skušajo privabiti v svoje vrste že ob začetku osnovnošolskega izobraževanja. Odliv se zgodi pri vstopu v srednjo šolo ali na fakulteto. Mnogim služba, zaradi delovnega časa, ne dopušča aktivnega sodelovanja.

Gasilci redno izvajajo preventivne akcije, s katerimi ozaveščajo občane in širšo javnost ter s tem pomembno prispevajo k upadu požarov.

 

Stara cisterna v pokoj, novo vozilo še letos

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Iz kompreshausa podjetniški inkubator, v katerem bo tudi “rudarska” kavarna

Pomladi 2026 naj bi objekt zaživel z novo podobo in novo vsebino. Večji del stavbe naj bi namenili podjetniškemu inkubatorju, da bo prostor dostopen...