12 C
Trbovlje
četrtek, 5. oktobra 2023
ZON.siAktualnoPetrol v posel s hrastniško občino

Petrol v posel s hrastniško občino

Priložnost za energetsko obnovo hrastniških objektov z javno zasebnim partnerstvom. Bazen, telovadnica, občina ter še investicija v hrastniško šolo.

1429597602_petrol1Občina Hrastnik je s strani podjetja Petrol, Slovenska energetska družba, d.d., Ljubljana, v mesecu aprilu 2016 prejela vlogo o zainteresiranosti za izvedbo javno-zasebnega partnerstva na področju celovite energetske prenove objektov Občine Hrastnik v obliki pogodbenega zagotavljanja prihrankov energije. Gre za energetsko sanacijo športne dvorane Log, Bazena Hrastnik, občinske upravne zgradbe ter izvedbo sistema prezračevanja z rekuperacijo v objektih OŠNH Rajka vključno z zamenjavo razsvetljave.

Župan Miran Jerič je povedal, da se mu takšno partnerstvo zdi ključno za uresničitev energetske sanacije pomembnih objektov v občini Hrastnik. Občina bi pri sanaciji primaknila le 9,5 odstotni delež. Petrol bi investiral 50,5 odstotkov celotne investicije, preostali del – 40 odstotkov pa naj bi prejeli s strani Evropske unije.

hrastnik župan tiskovkaGlede na analize stanja objektov v lasti Občine Hrastnik je župan prepričan, da bi za celovito energetsko prenovo teh objektov potrebovali znatna sredstva, ki bi jih težko zagotovili zgolj v okviru proračuna Občine Hrastnik. Ocena investicije v energetsko prenovo štirih objektov znaša več kot 1,6 milijona evrov.

»Sklepanje javno-zasebnega partnerstva po principu energetskega pogodbeništva zagotavlja takojšnje znižanje rabe energije, znižanje emisij onesnaževal v ozračje in posledično zmanjšanje obremenjevanja okolja ter urejeno energetsko upravljanje prenovljenih objektov in naprav za dobo trajanja koncesije« so o morebitnem sodelovanju zapisali na občini.

1429099332_bazen hrastnik4In še pojasnilo, kaj bi takšno partnerstvo, v primeru, da se bodo v četrtek občinski svetniki s predlogom občine strinjali – sklenitev javno-zasebnega partnerstva po principu energetskega pogodbeništva pomeni, da bi zasebni partner izvedel celovito energetsko prenovo objektov in jih v času trajanja koncesije tudi energetsko upravljal in vzdrževal ter s tem prevzel skoraj vsa tveganja realizacije projekta. Občina bi v času trajanja koncesije iz prihrankov porabe energije plačevala storitve energetskega pogodbeništva, po izteku te dobe pa bi ji prihranki pripadli v celoti.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Štiri stanovanja, najcenejše 9000 evrov, najdražje 25 tisočakov

Kar štiri stanovanja v isti stavbi so naprodaj. Občina Hrastnik bo v zasebne roke prodala nepremičnine na naslova Cesta 1. maja 44 v Hrastniku.  Stanovanje...