11.6 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoObčan pisal svetnikom, na občini zamolčali

Občan pisal svetnikom, na občini zamolčali

Na zadnji občinski seji je svetnik Marko Funkl izpostavil pismo občana, ki se je zaradi ignorance občine obrnil nanj.

Svetnik Marko Funkl, Lista Naš Hrastnik.
Svetnik Marko Funkl, Lista Naš Hrastnik.

Občan se je po odgovor obrnil na občino, župana, direktorja ter na občinski svet. A dlje kot do prve pisarne na občini njegovo pismo ni prišlo, dobil ni niti pojasnila.

Ne glede na vsebino pisma, vsaj odgovor

Čeprav je občinski svet telo, ki je »nad« županom in direktorjem, pa državni predpisi »dostavljanja pošte« ne urejajo, so nam pojasnili na Ministrstvu za javno upravo. »Organi občine bodo zato na podlagi presoje, na kaj se vsebina pošte nanaša, odločili, ali bodo z vsebino pisma seznanili članice in člane občinskega sveta.«

Četudi s tem ne seznanijo občinskega sveta, pa morajo občanu vendarle odgovoriti, še izvemo. Olga Golub iz kabineta ministra pojasnjuje, da občino, enako kot organe državne uprave in nosilce javnih pooblastil, pri opravljanju upravnih nalog zavezuje Uredba o upravnem poslovanju. Kar pomeni, da je v okviru poslovanja s strankami zavezana za odgovarjanje na vprašanja, če ta niso šikanozna.

seja hrastnik 2016_05_26 1
Kako naj se občani obrnejo na občinske svetnike?

Golubova poenostavi, občina naj bi praviloma odgovorila, tudi, če ni pristojna za podajanje odgovora, vsaj v vednost, da je vprašanje odstopila drugemu organu ali nanj napotila uporabnika storitve.

Na seji je župan Miran Jerič obljubil, da bodo v dotičnem primeru občanu odgovorili, prav tako svetnikom poslali odgovor v vednost. Kljub temu pa odgovora na vprašanje, kaj se zgodi s pismi občanov naslovljenih na svetnike, ni dobil.

“Zgrožen” je bil tudi svetnik Gregor Pajić, ki je zahteval, da vsa pisma občinskim svetnikom ti tudi dobijo. “Če bomo vse pobude, ki prihajajo na župana, na občinski svet dajali …če znamo odgovoriti, je prav da opravimo svoje delo” je svetnikom odgovoril Jerič in dodal, da na željo občinskega sveta lahko odgovore pripravljajo tudi v sodelovanju z svetom, sploh kadar se zadeva zaostri.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...