-- OGLAŠEVANJE --

Nov vesoljski uspeh Trboveljčanov

Trboveljski Dewesoft je z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) sklenil pogodbo, vredno tri milijone evrov. Naslednja tri leta jih bo dobavljal merilne sisteme in opremo.

-- OGLAŠEVANJE --

Dewesoft že leta uspešno sodeluje z mednarodno vesoljsko agencijo Nasa in največjimi avtomobilističnimi proizvajalci na svetu. Dolgo so se trudili, da bi sodelovali tudi z ESA. Dewesoftovi izdelki so kakovostni in inovativni ter s tem vsekakor primerni za projekte ESA. A tu se je zataknilo pri birokraciji.

Slovenija ni polnopravna članica Evropske vesoljske agencije

Pri natečajih za sodelovanje z ESA se projekti, za katere kandidirajo podjetja z vsega sveta, točkujejo na več različnih področjih. Eno od področji je tudi ocena glede na to, ali je država, iz katere prihaja podjetje, članica ESA.

In ker Slovenija še vedno ni polnopravna članica, naša podjetja na natečajih ESA ne morejo samostojno kandidirati.

Dewesoft jih je prepričal z inovativnostjo   

Andrej Orožen
Andrej Orožen

Ker samostojno kandidiranje pri projektih ESA za Dewesoft ni mogoče, so se tokrat agenciji pridružili kot partnerji pri projektu francoskega podjetja. »Smo se udeležili projekta, na katerem je kandidiral francoski vesoljski proizvajalec, sistemski integrator, to pomeni, da je to podjetje, ki je prevzelo celoten posel, zdaj pa za svoje delo išče ali pa za posamezne dele išče podizvajalce,« razlaga direktor Dewesofta Andrej Orožen.

Jure Knez.
Jure Knez.

Kljub temu, da je francoski prijavitelj projekta ravno zato, ker Dewesoft prihaja iz Slovenije, ki ni polnopravna članica, izgubil nekaj točk, so jih v Dewesoftu prepričali s svojo inovativnostjo. Ponudili so namreč edinstven izdelek na trgu. »Običajno merilni in krmilni sistemi niso povezani, nam pa je pri tem sistemu uspelo z dvojnim vmesnikom zmanjšati stroške do takšne mere, da smo bili vseeno zelo konkurenčni in smo uspeli,« pojasnjuje direktor in idejni snovalec izdelka Jure Knez.

To ne bo edino sodelovanje z ESA

Poleg tega projekta, ki je vreden tri milijone evrov in bo trajal tri leta, v Dewesoftu pripravljajo z ESA še dva projekta. Za prvega je pogodba že sklenjena. »To je v bistvu meritev in pa zajem video slike na izstrelišču pri lansiranju motorja, drug projekt pa še ni podpisan, je pa še v fazi ponudbe, ki je tudi precej večji od obeh skupaj,« pove Knez. Če bo sklenjena tudi druga pogodba, bo Dewesoft pripravil merilne in krmilne sisteme za raketo Ariane.

GREGA1721_800x570

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --