-- OGLAŠEVANJE --

Po javnih delih nazaj na zavod?

Vsako leto nekaj sto posameznikov vključenih v programe javnih del na območju Zasavja. A kakšna je njihova usoda po izteku javnega dela?

-- OGLAŠEVANJE --

Po izteku javnih del se namreč vsaj 80 odstotkov udeležencev prijavi nazaj v evidenco brezposelnih oseb, pove Lijana Vidic Ristič, direktorica Zavoda RS za zaposlovanje – območne službe Trbovlje.

“Nekaj se jih tudi zaposli pri izvajalcih javnih del ali pri drugih delodajalcih, povprečno je takšnih 10 – 20 odstotkov. Prednost je, da vključeni v javna dela pridobijo nekatera znanja in veščine ter tako izboljšajo svojo zaposljivost in postanejo zanimivejši za delodajalce,” pojasnjuje Vidic Rističeva.

Kako je v praksi?

Valentina Moljk

Kako je z javnimi deli v praksi preverimo pri Valentini Moljk, direktorici Kulturno rekreacijskega centra v Hrastniku, kjer se že dolga leta vključujejo v programe javnih del. “Običajno imamo vsako leto dva delavca preko javnih del – enega za pomoč pri programih na področju kulture in enega na področju športa. Ko se program javnega dela pri nas izteče, se delavec vrne na zavod za zaposlovanja, saj pri nas možnosti za nove zaposlitve ni,” nam pojasni direktorica.

Nezanimivi za delodajalce

“Tisti, ki dolga leta ne delajo nikjer niso zanimivi za delodajalce,” pove Vidic Rističeva. Zato se v programe javnih del vključujejo osebe, ki so dolgotrajno brezposelne. Letos je več kot polovica vključenih v javna dela tistih, ki so prijavljeni v evidenci zavoda že več kot dve leti, nekaj pa celo takšnih, ki so na zavodu že več kot deset let.

Letos 200 vključenih v javna dela

Letos se je v program javnih del vključilo 200 udeležencev iz vseh štirih zasavskih občin. Po podatkih ZRSZ se jih največ vključuje v javna dela na centrih za socialno delo, v domovih upokojencev, knjižnicah, komunalnih podjetjih, šolah ter vrtcih.

Plača udeležencev v javna dela je izražena v deležu od minimalne plače glede na raven strokovne izobrazbe udeleženca. Udeleženec s V. stopnjo izobrazbo tako za polni delovni čas prejme 804,96 evrov bruto plače, kar je enako zakonsko določeni minimalni plači, delavec s VI. 885,46 evrov, delavec s VII. stopnjo izobrazbe pa 965,95 evrov bruto plače. Poleg plače imajo udeleženci še pravico do regresa za prehrano v višini 3,68 evra na dan ter do prevoznih stroškov v višini 0,10 evra na kilometer (podatek za april 2017, višina se oblikuje glede na trenutno ceno bencina).

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --