12 C
Trbovlje
ponedeljek, 29. maja 2023
ZON.siAktualnoNe bo rešitve, dokler se nekaj ne zgodi ...

Ne bo rešitve, dokler se nekaj ne zgodi …

Za krajane Save pomeni pomembno navezavo na 'zasavko', postal pa naj bi tudi kulturni spomenik. Pokriti leseni most čez reko Savo, ki ga dnevno uporabljajo lokalni prebivalci, je bil namreč zgrajen že daljnega leta 1935. In je nujno potreben obnove.

Krajani Save že leta opozarjajo, da je potrebna rekonstrukcija savskega mostu, da je potrebno sanirati temelje, saj so ti močno poškodovani, kar ogroža življenja vseh tistih, ki ga uporabljajo.

Bo most po 81 letih le dočakal temeljito obnovo? 

Zaradi starosti most čez reko Savo v naselju Sava ni v najboljšem stanju, se strinjajo na občini Litija. A za natančnejše ocene bi bilo potrebno opraviti strokovni pregled mostu, ki ga lahko opravi le usposobljena ustanova, pravi Meta Ponebšek, v. d. direktorja občinske uprave Litija: “Pregled bo pokazal, kateri deli so dotrajani in jih je potrebno sanirati ali nadomestiti z novimi. V kolikor bo potrebna menjava delov, ki vplivajo na statiko, bo potrebno naročiti še ustrezno tehnično dokumentacijo, ki bo vsebovala tudi oceno stroškov.”

most Sava1Zaenkrat dobrih novic o začetku obnove še ni. Občina Litija načrta za njegovo obnovo še nima, zato tudi ne ocene stroškov. “Obnova nosilnega dela mostu je kompleksen poseg in se ga v preteklih letih še ni izvedlo,” pojasnjuje Ponebškova, “v okviru rednega vzdrževanja pa občina Litija po potrebi obnavlja povozno površino mostu.” 

Še vedno ni med prioritetnimi projekti

Pa ni nevaren le dotrajani most čez Savo, ampak tudi zavijanje nanj iz prometne ‘zasavke’. Tudi v tem primeru krajani Save čakajo, kdaj se bo na njih spomnila tudi država.

Ves čas opozarjajo

“Direkcijo RS za infrastrukturo neprestano opozarjamo na problem,” pravijo na občini Litija. “Ker se omenjeni most neposredno navezuje na regionalno cesto G2-108, je problem zavijalnega pasu in ustrezne ureditve prometa še toliko bolj pereč.” A po besedah Podnebškove Direkcija RS za infrastrukturo kljub opozorilom glede nujnosti rešitve problema zavijalnega pasu še vedno ni uvrstila med prioritetne projekte.

Sava most

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Bravo! Delavski dom v Trbovlje pripeljal štiri neverjetne mednarodne projekte

Kar štirje mednarodni projekti Delavskega doma Trbovlje v Zasavje prinašajo tehnologije za ljudi in veščine, kako jih uporabiti. Ekipa Delavskega doma Trbovlje z delavnicami...
X