31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoNasilje za štirimi stenami sedaj še težje odkriti

Nasilje za štirimi stenami sedaj še težje odkriti

V času ukrepov proti širjenju novega virusa, je marsikdo postavljen v okoliščine s povečanim tveganjem doživljanja nasilja v družini. Ker se nasilje običajno izvaja za štirimi stenami doma, žrtve v času izoliranosti še težje pokličejo na pomoč, odsotnost otrok iz šole pa prav tako zmanjšuje možnost prepoznavanja njihovih stisk. Tudi na Centru za socialno delo Zasavje se zavedajo, da je žrtvam omejen dostop do podpore in pomoči, zato je potrebno poudariti, da obravnava nasilja v družini v vseh strokovnih službah teče nemoteno, enako kot pred uveljavitvijo ukrepov, in je vedno prednostne narave.

Nasilje v družini je kaznivo dejanje in se preganja po uradni dolžnosti. Zakon o preprečevanju nasilja v družini določa, da je nasilje vsaka uporaba fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskega nasilja enega družinskega člana proti drugemu družinskemu članu oziroma zanemarjanje ali zalezovanje žrtve glede na starost, spol ali katerokoli drugo osebno okoliščino žrtve ali povzročitelja nasilja, in telesno kaznovanje otrok.

Krog nasilja, v katerem se znajde žrtev nasilja v družini, se nikoli ne prekine sam od sebe. Zato spodbujamo vse, ki doživljajo nasilje, da si čim prej poiščejo pomoč in nasilje prijavijo, ker bo samo tako lahko tudi obravnavano. Še posebej pa je zdaj pomembna pomoč sosedov, sorodnikov ter drugih, ki zaznajo, da je nekdo žrtev nasilja, da le-to prijavijo, predvsem pa, če je žrtev otrok.

Pokličejo lahko interventno številko policije 113, podajo anonimno prijavo na številko 080 1200 ali uporabijo splet za e-prijavo nasilja v družini. Prijavo lahko žrtve in priče podajo tudi na posameznih enotah Centra za socialno delo Zasavje (Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi) osebno ali po telefonu. Ob nujnih situacijah, ki se zgodijo izven poslovnega časa centra za socialno delo, pa se prek policije aktivira interventna služba centra, ki pomaga žrtvi nasilja.

Žrtve nasilja imajo možnost umika v krizne centre za pomoč žrtvam nasilja, prav tako lahko pokličejo  na nevladne organizacije, ki nudijo pomoč žrtvam nasilja.

24-urna svetovalna linija SOS telefona za ženske in otroke – žrtve nasilja

S 1. januarjem 2021 se odpira tudi 24-urna svetovalna linija SOS telefona za ženske in otroke – žrtve nasilja. Svetovanje na brezplačni, anonimni in zaupni telefonski številki 080 11 55 bo tako na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Nasilje v družini je prepogosto še vedno skrito, javnost pa zanj izve, ko je včasih za žrtve že prepozno.  Bodimo pozorni en na drugega in čas, ki ga preživljamo skupaj, namenimo spoštovanju, razumevanju in podpori drug drugemu.

KONTAKTI ZA POMOČ ŽRTVAM NASILJA

113 – policija

03 777 33 06 – Center za socialno delo Zasavje, enota Trbovlje

03 564 27 70 – Center za socialno delo Zasavje, enota Hrastnik

03 566 02 40 – Center za socialno delo Zasavje, enota Zagorje ob Savi

031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24 ur na dan)

080 11 55 – SOS telefon za žrtve nasilja (24 ur na dan)

01 43 44 822 in 031 770 120  –  Društvo za nenasilno komunikacijo, Ljubljana, dosegljivi vsak delovnik med 8.00 in 16.00

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...