4.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoNajvečja slovenska skupnostna elektrarna vabi Hrastničane k priključitvi

Največja slovenska skupnostna elektrarna vabi Hrastničane k priključitvi

V Hrastniku bo začela delovati največja skupnostna sončna elektrarna v državi. Občina Hrastnik kot investitor je občanom ponudila možnost, da se vključijo v energetsko zadrugo.

Prvih 15 let strošek energije manjši za 30 odstotkov, naslednjih 10 let za 65 odstotkov

Priklop je trenutno mogoče le občanom na območju transformatorske postaje pri hrastniški osnovni šoli. S pridružitvijo v energetsko zadrugo se bodo občani z električno energijo oskrbovali s pomočjo sonca, v prvem planu iz elektrarne Sončna šola Hrastnik. 300 kilovatna sončna elektrarna na strehi osnovne šole bo tudi prvi projekt pred kratkim ustanovljene zadruge Zeleni Hrastnik. Elektrarna, ki naj bi jo postavili v poletnih mesecih, še vedno čaka odločbo Ministrstva za infrastrukturo. V Hrastniku računajo, da bodo dela zaključena do konca leta.

Začetni vložki odjemalcev naj bi v petini financirali naložbo. Vključeni odjemalci bodo odšteli 150 evrov za posamezen kilovat. Druga petina naj bi bila pokrita s sofinanciranjem infrastrukturnega ministrstva, preostalih 60 odstotkov naj bi pokrili s kreditom.

Življenjska doma sončne elektrarne od 25 do 30 let

Na okrogli mizi so pred časom v Hrastniku občanom že predstavili delovanje zadruge, tokrat bodo poskusili vnovič. Električna energija, ki jo bo sončna elektrarna proizvajala, se bo po principu neto meritev odštevala od porabljene energije odjemalcev, ki bodo vključeni v projekt, je nazadnje v Hrastniku pojasnil Tomaž Zver, predstavnik Sončne zadruge. To naj bi se sodelujočim pri projektu poznalo pri stroških električne energije. V obdobju prvih 15 let se jim bo skupen strošek, ki ga imajo s porabo električne energije, znižal za približno 30 odstotkov, po izteku tega obdobja pa za približno 65 odstotkov, saj bo kredit za elektrarno odplačan. Življenjska doba takšne elektrarne je predvidoma 25 do 30 let.

Delavnica zadruge Zeleni Hrastnik bo v sredo, 5. 10. 2022 ob 17. uri v Delavskem domu Hrastnik. 

Po največji sončni elektrarni bo Hrastnik dobil še prvo energetsko zadrugo

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik na neregistriranem mopedu, za povrh pa še napihal

Minuli teden so policisti na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V ponedeljek ob 13. uri v Trbovljah prometno nesrečo z materialno škodo,...