16.2 C
Trbovlje
sreda, 4. avgusta 2021
ZON.siAktualnoNa zasavskih hribih ni pretirano veliko hribolazcev, so pa inšpektorji

Na zasavskih hribih ni pretirano veliko hribolazcev, so pa inšpektorji

Oskrbniki koč na zasavskih hribih, v katere pa hribolazci še vedno nimajo vstopa, z obiskom ne morejo biti zadovoljni. Na Kumu je bila v nedeljo ob dokaj močnem vetru še nizka oblačnost, slab obisk je bil tudi na Mrzlici, nekaj boljša sobota je bila na Čemšeniški planini, a je bilo tudi v nedeljo zaradi oblačnosti spet manj obiska. Slabo vreme pa ne odvrača inšpektorjev.

Premočeni planinci ne morejo v kočo

Kum je s 1220 metri najvišji vrh Zasavskega hribovja. Nekateri ga imenujejo tudi Zasavski Triglav, saj daleč naokoli ni višjega vrha. Tam stojita cerkev in planinski dom ter oddajniki na drugi strani. Razgled z vrha seže od Triglava čez Kamniške in Savinjske Alpe do vzhodne in južne Slovenije. Vse te lepote pa žal minule dni niso dovolj, da bi zvabile večje število hribolazcev. »V soboto je bilo nekaj obiska, včeraj pa bolj slabo. Ves čas piha in ljudje se pred mrazom nimajo kam zateči oziroma se vsaj preobleči,« opisuje oskrbnica Koče na Kumu Ljudmila Ocvirk.

Zato s sinom, ki ji pomaga, nimata prav veliko dela. Vseeno pa sta ves čas dobro pripravljena na pohodnike, ki jim lahko ponudita od toplih napitkov do osvežilnih pijač, obveznega jabolčnega zavitka in enolončnic. »Ker so predpisi zaradi epidemije zelo strogi in si ljudje ne upajo jesti v bližini koče, tudi hrane ne prodamo kaj veliko,« pojasnjuje Ocvirkova, ki je letos tudi že imela nenapovedani obisk inšpektorjev.

Inšpektorjev vreme ne ovira

Slabo vreme očitno ne odvrača inšpektorjev, ki sicer v planinskih kočah redno izvajajo preglede. Ocvirkova upa, da bo pomlad hitro prinesla višje temperature in tudi konec karantene, da bo koča lahko polno zaživela. Če ne prej, pa verjame, da bo obisk bistveno boljši v poletnih mesecih, kot je to vsako leto.

Na Mrzlici minuli konec tedna prav tako niso imeli dobrega obiska. K temu po mnenju Bojane Jeglič, ki skrbi, da je planinska koča na Mrzlici gostoljubna s svojo ponudbo celo leto, veliko pripomore prepoved vstopa planincev v kočo. »Ta teden so sicer počitnice, a verjamem, da bo večina proste dneve izkoristila za smučanje, zato večjega obiska ne pričakujemo,« napoveduje Jegličeva, ki jo žalosti, da so dejavnosti planinskih koč omejene na minumum in da pri tem nimajo pravega sogovornika.

Planinci zasvinjali okolico koče

Dom na Čemšeniški planini je oskrbnica Urška Rozina odprla pred nekaj dnevi. Tudi njihovo poslovanje je zaradi ukrepov močno okrnjeno. »Tople hrane ne ponujamo, samo zavitke in tople napitke. Ljudje enostavno nočejo naročati tople hrane, saj so kazni visoke. Tudi, ko so bile v preteklosti koče odprte in so zato dobile visoke kazni, je imela Planinska zveza zavezane roke,« pripoveduje Rozina. V času, ko je bila koča zaprta, je izpred koče umaknila kontejnerje za smeti in ko se je vrnila na delo, je bila močno presenečena, saj so ljudje nasmetili vse okoli doma in tudi stopnice.

»Bila sem jezna. Sedaj, ko smo odprti, tega ni več. Ljudje vestno odnašajo smeti s seboj v dolino,« pravi naša sogovornica, ki upa, da se bodo ukrepi s 1. majem sprostili. »Smo optimistični, a po drugi strani nas je strah tretjega vala.« Tudi v tem počitniškem tednu ne pričakuje več gostov, saj bodo verjetno ljudje šolski predah preživljali na smučiščih. Tako bodo morali na Čemšeniški planini še počakati na poletje oziroma lepe vikende, ko je ponavadi ob nedeljah nekaj sto ljudi.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Sekretar v Trbovljah: Smo že globoko v 4. valu!

181 novih covid primerov je bilo včeraj v Sloveniji, kar je enkrat več kot teden prej, je sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar...