-- OGLAŠEVANJE --

Luzar za Orkester prejel še priznanje za najboljšo režijo v Pekingu

-- OGLAŠEVANJE --

Matevž Luzar je za film Orkester, v katerem nastopajo tudi člani Pihalnega orkestra Svea Zagorje prejel še eno priznanje za najboljšega režiserja, tokrat na mednarodnem filmskem festivalu v Pekingu na Kitajskem. Po srebrni zvezdi na festivalu Cinedays v Skopju je to že drugo mednarodno priznanje, ki ga je Zagorjan prejel za omenjeni film. 

“Nagrade sem se zelo razveselil, saj prihaja iz drugega kulturnega okolja. Po odzivih sodeč je film očitno nagovoril kitajsko publiko. Vsako priznanje za film je lepa potrditev ne samo mojega dela, ampak tudi dela celotne ekipe,” je ob prejemu priznanja za Slovenski filmski center povedal Luzar, ki so mu ob vnovični nagrajeni režiji čestitali tudi na Ministrstvu za kulturo. Uspeh majhne kinematografije na tako velikem in drugačnem prostoru je veliko priznanje tudi za glavnega kreatorja nacionalnega filmskega programa – Slovenski filmski center, so zapisali v omenjeni organizaciji, kjer je Luzarju za uspeh v tako zahtevnem kulturnem prostoru, kot je Kitajska, čestitala tudi direktorica Nataša Bučar, veselju pa se je pridružila tudi slovenska veleposlanica v Pekingu Alenka Suhadolnik. 

Najboljša režija v hudi konkurenci skoraj 600 filmov

Premiera filma Orkester v Zagorju.

Mednarodni filmski festival v Pekingu je namreč ena najpomembnejših prireditev kitajske filmske industrije in odpira vrata na eno največjih svetovnih filmskih tržišč. V kategoriji Forward Future, ki osvetljuje različne zanimive kulturne posebnosti, predstavlja kitajski pogled na film in spodbuja mednarodna sodelovanja, se je za uvrstitev potegovalo skoraj 600 filmov iz 88 držav, samo 15 pa se jih je uvrstilo v ožji izbor za nagrade. “Nagrada Matevžu Luzarju in filmu Orkester bo nedvomno izdatno prispevala k vidnosti slovenske kinematografije na Kitajskem. Zanimanje za slovenski film je spodbudila tudi  lanskoletna prva retrospektiva na Kitajskem, ki je nastala v sodelovanju med Slovenskim filmskim centrom, Kitajskim filmskim arhivom in veleposlaništvom. Predstavitve slovenskega filma pa si obetamo organizirati tudi v bodoče,” so še zapisali v Slovenskem filmskem centru.

Film Orkester, v katerem skozi pet zgodb spremljamo razposajene člane pihalnega orkestra na gostovanju v manjšem avstrijskem mestecu, bo do konca poletja na turneji po domačih letnih kinih, uvrščen pa je tudi v redni program kinematografov. Premiera filma je bila v domačem Zagorju, ko so gledalci povsem zasedli tamkajšnjo ploščad, Luzar in člani Pihalnega orkestra Svea Zagorje pa so pred dnevi napolnili tudi domačo dvorano v KC Delavski dom Zagorje. 

SORODNI ČLANKI:

Matevž Luzar: “Vse zgodbe, ki sem jih posnel, imajo v sebi nekaj zasavskega”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --