11.9 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoLitijskemu županu grozi zapor?

Litijskemu županu grozi zapor?

Okrožno državno tožilstvo je na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožni predlog zoper litijskega župana Francija Rokavca, v katerem ga bremeni kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, poroča časnik Dnevnik. Zagrožena kazen je do leto dni zapora, obravnava pa bo razpisana po sodnih počitnicah, to je po 15. avgustu.

Litijski župan je leta 2010 brez soglasja ministrstva za finance in brez vednosti občinskega sveta občinskemu podjetju SVC Litija izdal poroštvo za najem 9,9 milijona evrov posojila, leta 2014 pa še za 1,5 milijona evrov. S tem je občane zadolžil prek zakonskih meja. Tožilstvo naj bi mu zato očitalo kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja oziroma uradnih pravic.

“Gre za laži”

“Gre za laži,” na te navedbe odgovarja litijski župan Franci Rokavec“Okrožno državno tožilstvo je vse postopke v zvezi z zadolževanjem občine že lani v celoti zavrglo, razen v delu, ki se nanaša na pogodbo o rekonstrukciji cest v mestu Litija, da je bila blagovni kredit. Če bi v postopku preiskave občina bila vprašana o tem, bi zlahka dokumentirali, da te navedbe ne držijo (bomo pa to zagotovo predložili v tem postopku) ter so se postopki vodili skladno z zakonodajo. Še več, ta odprta vprašanja je občina razjasnila z ministrstvom za finance ob izdaji soglasja za zadolžitev občine v letu 2016.”

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...