22.7 C
Trbovlje
petek, 24. septembra 2021
ZON.siAktualnoLetos že dve prepovedi približevanja zaradi nasilja v družini

Letos že dve prepovedi približevanja zaradi nasilja v družini

Epidemija je prinesla več stisk otrok in mladostnikov povezanih predvsem z načinom šolanja na daljavo in socialno distanco.

Rok Zupanc

Direktor CSD Zasavje Rok Zupanc nam je povedal, da so bile stiske povezane tako s tehničnimi težavami kot upadom motivacije, pa tudi s pomanjkljivo komunikacijo s starši, o čemur so Center obveščali s strani šol. Samo v letošnjem letu sta bili izdani že dve prepovedi približevanja zaradi nasilja v družini.

»Več je tudi stisk mladostnikov, ki so vezane predvsem na osebno doživljanje socialne izolacije (ni druženja s prijatelji, ni izven šolskih aktivnosti…) in posledično prihaja do povečanja konfliktnih situacij znotraj družine« opisuje situacijo Zupanc.

V Zadnjem času se je v Zasavju izkazala tudi večja potreba po organizaciji pomoči na domu ali urejanja domske oskrbe za starejše osebe, predvsem tiste, ki živijo sami in nimajo nikogar, da bi jim nudil pomoč. Sosedje ali zdravstvene službe so bili tisti, ki so o tovrstnih težavah obveščali pristojne, da so pravočasno lahko ukrepali.

Zupanc želi, da se žrtve nasilja in osebe v stiskah pravočasno zatečejo k njim. »Na CSD Zasavje nudimo takojšnjo pomoč pri reševanju njihove stiske oziroma zagotavljanju zaščite, saj delo teče nemoteno tudi v povezovanju z drugimi službami in je v teh primerih vedno prednostne narave.«

Na varnem!

Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES), je v letu 2021 začel z izvajanjem projekta Vzpostavitev varnih točk in virtualnih rešitev za opolnomočenje žrtev nasilja, otrok in mladostnikov – Na varnem.si. V sklopu projekta z različnimi aktivnostmi ozaveščajo in informirajo širšo javnost o stiskah, ki jih je razkrila in poglobila epidemija Covid-19 in na ta način prispevajo k destigmatizaciji duševnih stisk ter k izgradnji družbe z ničelno toleranco do nasilja.

Z namenom pomoči mladostnikom in žrtvam nasilja, obveščajo vse, ki so v stiski ali vedo za koga, ki potrebuje tako pomoč, da je začela z delovanjem spletna plaftorma Na-varnem.si, ki bo omogočila virtualno in telefonsko psihosocialno svetovanje ter anonimno e-prijavo nasilja.

Dostop do spletne platforme Na varnem: http://na-varnem.si/.

Spletna svetovalnica Na varnem je brezplačno na voljo vsem v stiski, tako mladostnikom kot žrtvam nasilja, nudi pa razbremenilne telefonske pogovore, pogovore preko klepeta v živo (spletna klepetalnica) ali izmenjavo e-pošte. Vsakdo ima tudi možnost, da se s svojimi občutji sooči in jih bolje spozna preko posebnega razdelka njihove platforme, ki se imenuje Moja stiska, kjer bodo lahko prebrali pod opisom vsake stiske tudi nasvete kako se soočati s stisko ter pridobijo informacije o možnih virih zunanje strokovne pomoči.

Svetovalnica Na varnem deluje po naslednjem urniku:

Svetovanje preko spletnega klepeta v živo:

Ponedeljek, sreda in četrtek od 12.00 do 22.00

Torek in petek od 8.00 do 18.00

Svetovanje preko telefona 040 950 514:

Ponedeljek in sreda od 8.00 do13.00

Torek in četrtek od 17.00 do 22.00

Petek od 12.00 do 17.00

Svetovanje preko elektronske pošte: svetovanje@na-varnem.si.

Osebam, ki se soočajo s stisko povezano z izgubo zaposlitve ali oteženim iskanjem nove zaposlitve, nudijo možnost brezplačnega kariernega svetovanja preko elektronske pošte, ki je dostopna na e-naslovu: karierno.svetovanje@na-varnem.si.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč