17.5 C
Trbovlje
nedelja, 19. septembra 2021
ZON.siAktualnoKrvodajalstvo v Zasavju v porastu

Krvodajalstvo v Zasavju v porastu

“Število krvodajalcev na območju Zasavja je v preteklem letu naraslo, kar je pokazatelj, da je krvodajalstvo v porastu,” pravi Jerneja Amon iz Rdečega Križa Slovenije – območno združenje Trbovlje.

Spremembe na vidiku

Center za transfuzijsko dejavnost Trbovlje je bil v preteklem letu zaprt dva poletna meseca – julija in avgusta, letos pa bo zaprt le med 17. julijem in 18. avgustom, pove Amonova.

“Na področju krvodajalstva v občini Trbovlje zagotavljamo krvodajalce Zavodu RS za transfuzijsko medicino preko Centra za transfuzijsko dejavnost Trbovlje,” pojasni Amonova. Odvzemi krvi potekajo ob četrtkih dopoldne v prostorih Splošne bolnišnice Trbovlje. “Potekajo pa dogovori, da bi se po poletju odvzemni dan prestavil na petek,” še izvemo.

Trenutna zaloga krvi. Vir: Zavod RS za transfuzijsko medicino

Nova aplikacija

Aplikacija Daruj kri

Na voljo je nova aplikacija Daruj Kri, ki je namenjena vsem darovalcem krvi, predvsem pa tistim, ki razmišljajo, da bi to postali. Omogoča namreč dnevno obveščenost o krvodajalskih akcijah,  zalogah krvi, pripravah na odvzem.

“Krvodajalci lahko tudi sami pripomorejo k uravnavanju zalog krvi in se za prihod na odvzem krvi odločijo glede na zaloge in potrebe,” pravi Amonova. Zavod za transfuzijsko medicino ima namreč na svoji spletni strani dnevno ažuriran grafični prikaz stanja zalog krvi po krvnih skupinah.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

Iz zasavskih cepilnih centrov na pragu tega konca tedna sporočajo, da odpirajo tudi sobotne termine za namen cepljenja, v Zagorju pa bodo cepili celo...