19.6 C
Trbovlje
nedelja, 1. avgusta 2021
ZON.siAktualnoKdaj zelena luč do 1,5 milijona evropskih sredstev?

Kdaj zelena luč do 1,5 milijona evropskih sredstev?

Lokalna akcijska skupina (LAS) Zasavje še vedno čaka, da ministrstvo potrdi njihovo strategijo lokalnega razvoja.

Šele potrjena strategija LAS Zasavje, ki združuje več kot 40 organizacij in posameznikov iz Hrastnika, Trbovelj in Zagorja, bo omogočila dostop do 1, 5 milijona evropskih sredstev za lokalni razvoj.

maša kovač1
Maša Kovač

Na LAS Zasavje so po besedah do zdaj od ministrstva Maše Kovač prejeli le nekaj lepotnih dopolnitev na poslano strategijo, zato trenutno vnašajo popravke: “Potrditev pričakujemo do zakonskega roka, to je najkasneje do 30. oktobra, vsekakor pa upamo, da kaj prej.”

So na LAS Zasavje pripravljeni?

Nekatere lokalne akcijske skupine namreč že pozivajo pridružene organizacije naj pripravijo projektne ideje. Sestavni del strategije lokalnega razvoja, ogledate si jo lahko TUKAJ, je tudi osnutek javnega poziva, ki že opredeljuje temeljne pogoje prijave, prav tako pa že navaja merila, po katerih se bodo operacije ocenjevale in presojale. “Glede na to, da strategija še ni potrjena, uradnega javnega poziva še ni moč objaviti,” pojasnjuje Kovačeva.

“Jeseni načrtujemo nabor delavnic po posameznih tematskih sklopih, s katerimi želimo dodatno spodbuditi lokalno javnost, da se v čim večjem številu odzove na javni poziv, ko bo ta objavljen. Obstaja ogromno dobrih idej, ki zasledujejo temelje cilje strategije in ki jih bomo zagotovo prijavili,” pravi Kovačeva in dodaja, da s pogodbenimi partnerji intenzivno sodelujejo in oblikujejo ideje; z nekaterimi so že oblikovali dobre projektne zasnove, ki jih je pred prijavo potrebno le še dodelati.

Foto: www.las-zasavje.si
Foto: www.las-zasavje.si

Katere lokalne projekte bodo podprli?

Partnerstvo LAS Zasavje bo podprlo vse projekte, ki bodo skladni s cilji strategije, ki bodo imeli dobro in koristno vsebino za lokalno okolje, predvsem pa bodo trajnostno naravnani. “Seveda pa v 1. fazi to ni odvisno le od samega Partnerstva LAS Zasavje, ampak predvsem od ocenjevalne komisije, ki bo projekte ocenjevala. Za dosego čim večje mere transparentnosti, bo ta sestavljena iz zunanjih ocenjevalcev,” je povedala Kovačeva.

Partnerstvo LAS Zasavje med drugim sodeluje tudi kot partner pri projektu »Zgodbe rok in krajev«, s katerim želijo izboljšati položaj zasavskih rokodelcev z oživljanjem urbanih središč in vključevanjem sodobnega dizajna ter kulturnih in kreativnih industrij.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toča in neurje, najslabše v Zagorju in Trbovljah

Več gasilskih enot so morali aktivirati trboveljski in zagorski gasilci. Poleg neurja je škodo povzročala tudi toča. Nekatera območja so ostala brez elektrike. Več v...