21.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 29. maja 2023
ZON.siAktualnoKarmen Lindič: Življenje prepojeno z glasbo in petjem

Karmen Lindič: Življenje prepojeno z glasbo in petjem

V Žabji vasi v Trbovljah je živela deklica, ki je rada prepevala. Njen prvi nastop pred “nedomačim” občinstvom je bil na Kumu, ko je zapela Zakrivljeno palico v roki. Pa se je v osnovni šoli pridružila zboru, s petjem aktivno nadaljevala tudi v srednji šoli in po končani vzgojiteljski šoli takoj zavihala rokave v zborčku trboveljskega vrtca. Karmen Lindič je petnajst let vodila oddajo Cici vrtiljak na radiu, danes pa jo največkrat vidimo kot zborovodjo na odru s Plavicami – zasavskimi pevkami, ki so med korono vadile kar pri njej doma in tako je tudi ostalo. 

Se še spomnite prvega solističnega nastopa?

Karmen Lindič

Spomnim se le, da me je stari oče peljal na Kum, kjer je bila neka prireditev. Zapela sem Zakrivljeno palico v roki, brez spremljave, vsaj ne spomnim se, da bi jo imela. Kaj več mi pa ni ostalo v spominu. Stara mama je prepevala še pri tastarih Slavčkih in je znala veliko pesmi, predvsem ljudskih, tako, da sem se imela od koga naučiti. Sčasoma sem začela malo brenkati na kitaro za spremljavo, sicer pa igram na klavir.

Kot otrok ste nastopali v Mladinskem pevskem zboru, je bilo veliko nastopov?

To je bil čas recitalov. Recimo recitirali in peli smo pesmi izbranega pesnika. Tudi veliko duetov je bilo. Z zborom smo izvajali spevoigro Jamski možički v sodelovanju s takrat uspešnim kotalkarskim društvom iz Trbovelj. Oni so s kotalkami plesali in uprizarjali, mi pa peli. Takole gre: V neki rudarski družini so bili trije otroci. Eden ni bil najboljšega zdravja, drugi se ni mogel učiti in tretji je bil razgrajač. In to sem bila jaz! Spomnim se še svojih vzklikov: Danes je revolucija! Jaz sem revolucionar! In potem so prišli jamski možički, ki so otrokom pomagali in vse je na koncu bilo tako kot mora biti.

Po končani vzgojiteljski šoli se je Karmen Lindič zaposlila v trboveljskem vrtcu in takoj začela delo z otroškim zborčkom. Takrat je bilo še tako, da so bile vaje v popoldanskem času in so starši morali male pevce pripeljati nazaj. To so bili Murenčki, ki obstajajo še danes. Tako je Karmen začela delo zborovodje in seveda uspešno dokončala tudi zborovodsko šolo. 1982 je nekaj časa vodila tudi upokojenski ženski pevski zbor.

Občasno je Karmen s svojim sopranom nastopala tudi v cerkvah skupaj s cerkvenim zborom, na porokah in ob drugih različnih priložnostih.

 Kdaj pa ste se pridružili Plavicam?

V vrtcu smo vzgojiteljice ustanovile svoj zbor vzgojiteljic in z njim smo ves čas tudi nastopale. Po letu 2002 sem se pridružila Plavicam v Hrastniku, ki so jih leta 1991 ustanovile štiri učiteljice iz Hrastnika. Nekako v tem času je ženski PZ Svoboda z Dola pri Hrastniku ostal brez zborovodje in so povabile mene, tako, da sem bila angažirana še tam.

Plavice

Plavice so sodelovale s številnimi različnimi skupinami in zbori na skupnih nastopih. Potem so iz različnih razlogov Plavice malo zastale.

Leto 2012 je za Vokalno skupino Plavice bilo čas preporoda. Štiri članice iz prve zasedbe in dve novi so v Trbovljah nadaljevale delo. V času korone so z vajami začele kar doma pri Karmen pa je zdaj tako tudi ostalo. Za njimi so številni nastopi, koncerti in gostovanja ob različnih praznikih in proslavah, skupaj z drugimi zbori in skupinami. Karmen je znana po tem, da vsakemu nastopu želi dati vsebino, tako da vsak koncert običajno spremlja tudi zanimiva zgodba.

Tonika

Naša sogovornica je po dvajsetih letih v trboveljskem vrtcu novo delovno mesto poiskala v OŠ Tončke Čeč, kjer je prav tako ostala dvajset let. Seveda je tudi tam takoj začela skrbeti za šolski pevski zbor, poleg tega pa je ustanovila učiteljsko žensko vokalno skupino Tonika.

Cici vrtiljak na Radiu Trbovlje je bil dolgo prepoznaven po Karmen Lindič?

Petnajst let sem vodila oddajo Cici vrtiljak na takratnem Radiu Trbovlje. Bila je to luštna oddaja, ki je bila na sporedu najprej ob ponedeljkih popoldne, potem pa ob nedeljah dopoldne. Z mojim prihodom smo vnesli precej novih vsebin-glasovanje za naj pesem, pravljico itd. Shemo smo občasno tudi menjale, da bi bilo bolj zanimivo in obdržimo poslušanost ne samo pri mladih, saj so tudi starejši z veseljem prisluhnili naši oddaji. 

Bilo je veliko klicev v živo, tudi nagrade so bile. Z nagrajenci smo celo nekajkrat obiskali Benetke. Sva pa skupaj z Lilijano še dolga leta vodili različne prireditve po Zasavju: poletne projekte za najmlajše na bazenu, pustovanje, novo leto itd. 

Kaj pa imajo v Plavice v načrtu do konca leta?

30. let

Lani so Plavice praznovale trideset let. Lepo število, ki pa niti približno ni enako številu nastopov, ki ga še kako prekaša. Lani v decembru smo imele samostojni koncert ob 30. obletnici delovanja “Čej so tiste stezice” v dvorani Delavskega doma v Trbovljah.

Letos bo še kar nekaj nastopov. Jeseni smo povabljene na dve obletnici in mogoče nam uspe pripraviti še novoletni koncert.

 

SPOMINI

 

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Glasbena šola z novo podobo do več prostora in dvigala

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Zaprtje hrastniškega bazena letos 3 tedne prej kot ponavadi

Bazen Hrastnik, ki deluje pod okriljem javnega zavoda KRC Hrastnik, bo letos - iz več razlogov - svoja vrata zaprl predčasno.  Tokrat bo bazen zaprt...
X