-- OGLAŠEVANJE --

Kaj Zasavje ponuja turistom?

-- OGLAŠEVANJE --

Turizem v Zasavju sodi med slabo izkoriščene priložnosti. Največja ovira za njegov razvoj naj bi bilo majhno število ležišč, so zapisali v strategiji Lokalnega razvoja partnerstva LAS Zasavje.

Prenočišč je premalo

Po podatkih Zasavske turistične organizacije je v Zasavju v 14 namestitvenih objektih 157 sob in 517 ležišč. Glavnina ležišč je v planinskih domovih, kjer je opremljenost zelo osnovna in preprosta. Trenutno edini delujoči hotel je mladinski hotel v Trbovljah. Število prenočitev gostov pa se je po zaprtju hotela Medijske toplice zmanjšalo za polovico.

Kaj ponujamo turistom

V zadnjih letih je bilo ustvarjenih nekaj turističnih produktov pod blagovno znamko 'V 3 krasne'. Opaziti je vzpon industrijskega turizma, dobro je obiskana etnološka pot v Trbovljah, narašča zanimanje za interaktivni Rudarski muzej v Kisovcu. Razvija se ponudba zelenega, podeželskega Zasavja, nastale so tematske poti, v katere so vključeni predvsem kmetje, naštevajo v strategijo. Še ne dovolj izkoriščen potencial pa predstavlja kulturna dediščina Zasavja.

Velik potencial predstavlja tudi športni oziroma aktivni turizem. Možnosti so rafting, kajak in kanu na reki Savi, športno plezanje, cestno in gorsko kolesarstvo, jahanje,…. Najbolj razvito je pohodništvo, ki pa potrebuje sodobnejšo ponudbo.

V Zasavju prevladuje predvsem izletniški turizem, ki temelji na samoiniciativnosti posameznih obiskovalcev, organiziranih prihodov skupin je malo, zato je ekonomski učinek nemogoče izmeriti, ugotavljajo v strategiji.

Mnogi se ukvarjajo s turizmom

V Zasavju aktivno deluje več kot 50 društev, ki so usmerjena v razvoj turizma. Z razvojem turizma se ukvarjajo tudi nekateri javni zavodi. V promocijo, koordinacijo in organizacijo turistične ponudbe se vključujejo različni akterji, zaradi česar prihaja tudi do težav glede kakovosti opravljanja teh storitev.

V Zasavju deluje regijski Turistični informacijski center (TIC) Zasavje, Zasavska turistična organizacija, turistična društva, agencije,… Nekatere lokalne skupnosti razmišljajo o ustanovitvi lokalnih TIC. V preteklih letih je bilo izvedeno večje število izobraževanj za lokalne turistične vodiče, le malo pa jih je še aktivnih.


Rudniške površine za turizem

 »Glede razvoja turizma menimo, da je najprej potrebno energijo usmeriti v to, da se mesto uredi, naredi privlačno za obiskovalce, postavi usmerjevalne table ter pripravi produkte, ki jih bi turisti z veseljem kupovali. Veliko smo postorili v preteklih nekaj letih; izdelali smo promocijsko gradivo občine, uredili trgovinico s spominki, na TIC smo zaposlili eno osebo,« pravijo na občini Trbovlje, kjer se je lani za vodeni ogled s TIC odločilo 132 ljudi.
 

Zasnova ureditve rudniških površin v turistične namene je predstavljena v Strokovnih podlagah za ureditev širšega območja Ojstro, ki jih je v sodelovanju občin Hrastnik in Trbovlje ter RTH izdelal arhitekt Mitja Janc. »Ena izmed glavnih investicij za razvoj rudarske in turistične infrastrukture je tudi obnova objektov Njive, za katero pa usklajujemo vsebine, primerne za izvedbo. Na potezi je RTH, saj mora površine še sanirati. Le sanirane površine bomo lahko urejali in tržili v turistične namene,« pravijo na občini Trbovlje.


Foto: V 3 krasne

SORODNI ČLANKI:

29.09.2015 1000 ljudi na otvoritvi zagorskega muzeja

27.01.2015 Muzej z večnamenskim prostorom za kulturo in turizem

05.11.2014 Rudniški turizem tudi pri nas?

04.06.2014 Zasavski turizem do 10% BDP-ja?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

V Zagorju so pobegnili k sreči … in še dlje

Na Zasavski ljudski univerzi si s sodelovanjem v tej skupni zgodbi želijo povečati motivacijo odraslih za udeležbo v izobraževalnih programih, spodbujati socialno interakcijo, povečati...
-- OGLAŠEVANJE --