19.6 C
Trbovlje
nedelja, 1. avgusta 2021
ZON.siAktualnoKaj imajo skupnega Janez Drnovšek, rudarska stavka, Laibach in Eko krog?

Kaj imajo skupnega Janez Drnovšek, rudarska stavka, Laibach in Eko krog?

Vsa Slovenija bo v sredo gledala v Trbovlje. Osrednja državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju se bo letos prvič po osamosvojitvi preselila iz Ljubljane, in to v Trbovlje.

Uporniki iz rdečih revirjev

Jasna Gabrič

“Zakaj so bile izbrane Trbovlje bi morali vprašati državni protokol, ki je organizator. Mi smo jih povabili v našo občino zato, ker je prisotna zavest o uporu proti okupatorju, tudi rdeči reviji so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. V čast nam je, da bomo lahko gostili državni dogodek. Zakaj bi se vse vedno odvijalo v Ljubljani,” menijo v kabinetu trboveljske županje Jasne Gabrič.

Proslava bo potekala v sredo, 26. aprila, ob 20. uri, v Delavskem domu Trbovlje. Slavnostni govornik bo predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez.

Srečanja Janeza Drnovška in Mehmedalije Alića

Delavski dom Trbovlje je soorganizator proslave in tvorno sodeluje pri pripravi tako velikega logističnega in organizacijskega zalogaja. “Sodelujemo tudi vsebinsko. Pričakujemo polni dvorani, tako gledališko kot kinodvorano, kjer bo potekal neposredni prenos,” pravijo v Delavskem domu Trbovlje.

Spomin na pokojnega predsednika Janeza Drnovška je v Zasavju še zelo živ.

Rdeča nit proslave bo serija treh srečanj dveh junakov, ki sta živela v istem času in prostoru, a se njuni poti nista nikoli zares križali: ekonomista, predsednika vlade in republike, dr. Janeza Drnovška, in dijaka zagorske rudarske šole, rudarja Mehmedalije Alića. Skozi tri njune epizode  (1977, 1989, 2006) se soočimo s prelomnimi dogodki zadnjega pol stoletja: od solidarnosti s kosovskimi rudarji v Cankarjevem domu in krvavega razpada Jugoslavije do slovenske osamosvojitve in sodobnih državljanskih uporov.

Program letošnje državne proslave izhaja iz praznovanja dneva Osvobodilne fronte in različnih oblik upora leta 1941, nato pa nas s serijo realnih, a tudi domišljijskih srečanj spozna z različnimi ‘revirskimi uporniki’: rudarskimi, političnimi, umetniškimi, ekološkimi, podjetniškimi … “Vse te povezave ter tradicija uporništva in ostala, tudi današnja živahna dogajanja, obenem pa primerna infrastruktura v Delavskem domu Trbovlje so razlog, zakaj so Trbovlje dober izbor za lokacijo proslave,” pravijo na Ministrstvu za kulturo.

Laibach, EnKnap, Eko krog, zadnja stavka knapov …

Iztok Kovač

Vsa druga srečanja so se v resnici zgodila in pustila sledi ne le v revirjih, ampak v vsej Sloveniji. Skozi osebne usode in v umetniški interpretaciji gledališča, glasbe, plesa, filma in stripa bodo gledalci videli in slišali:

  • Kaj je združilo Janija Novaka in Dejana Kneza, da je nastal Laibach?
  • Kako sta temelje sodobnega plesnega filma postavila Iztok Kovač in Sašo Podgoršek?
  • Kako je Uroš Macerl povezal sodobne ekološke upornike v Eko krog?
  • Kako je Anton Lisec še zadnjič popeljal knapovske kumerate v stavko?
  • Kako je iz teme opuščenih rudnikov vstala nova generacija informacijskih znanstvenikov, podjetnikov in umetnikov, katerih novodobna zvezda je Maša Jazbec.

Vse to na ozadju mogočnega kipa Stojana Batiča Človek-rudnik in z angažiranimi mislimi francoskega uporniškega zaveznika Stephana Hessla.

Laibach, Foto: Matt Condon

Po konceptu in scenariju dr. Stojana Pelka proslavo režira Iztok Kovač, njegov sodelavec Sašo Podgoršek pa režira video vsebine in neposredni televizijski prenos. Glavni vlogi igrata Blaž Dolenc in Vito Weiss. Stripovske grafike je narisal Zoran Poznič, izvirno glasbo napisal Vanja Novak, za scenografijo bo poskrbel Marco Juratovec, za kostume pa Valter Kobal. Nastopili bodo skupina Laibach, EnKnapGroup, Delavska godba Trbovlje, Policijski orkester ter pevke in pevci trboveljskih zborov. Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše veteranskih organizacij in nosilci bojnih zastav.

Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na I. programu Televizije in I. programu Radia Slovenija ter na spletnem portalu RTV Slovenija.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toča in neurje, najslabše v Zagorju in Trbovljah

Več gasilskih enot so morali aktivirati trboveljski in zagorski gasilci. Poleg neurja je škodo povzročala tudi toča. Nekatera območja so ostala brez elektrike. Več v...