2.5 C
Trbovlje
četrtek, 8. decembra 2022
ZON.siAktualnoJe rešitev obvoznica?

Je rešitev obvoznica?

Vsaj dvakrat dnevno se promet na mostu čez Savo zabaše, vključevanje iz stranskih cest na glavno prometno žilo skozi mesto pa je pravi podvig. Je rešitev obvoznica?

Skozi Litijo se vsak dan stekajo kolone avtomobilov. Na odseku Litija – Zagorje jih naštejejo več kot 4.000 dnevno, na odseku Ribče-Litija pa več kot 7.500 dnevno.

“Državna cesta skozi središče Litije je prometno zelo obremenjena povezava proti Zasavju in proti Šmartnem pri Litiji ter Dolenjski. Ozko grlo v mestu je most, ki povezuje levi in desni breg reke Save in je edini v mestu, kar je vsekakor premalo. Obvoznica bi mesto razbremenila prometne obremenjenosti,” meni Meta Ponebšek, v.d. direktorja občinske uprave občine Litija.

Do rešitve še daleč

Predlog poteka litijske obvoznice je predviden v Občinskem prostorskem načrtu (OPN) občine Litija, kjer je po besedah Ponebškove predvidenih več variant, dokončna pa še ni določena: “Traso obvoznice je treba še preučiti in ugotoviti, katera različica bi bila najustreznejša.”

Pred pričetkom gradnje se je potrebno dogovoriti z ministrstvom, ali se bo izdelal državni prostorski načrt ali občinski prostorski načrt. Potek obvoznice in priprava dokumentov morata biti usklajena z ministrstvom. Tudi o tem, koliko bi litijska obvoznica stala in ali bo občina sofinancirala gradnjo, izračunov še ni. “Vse je odvisno od dogovora z ministrstvom. Glede ocene stroškov pa je potrebno najprej imeti izdelano tehnično dokumentacijo,” pravi Ponebškova.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Košarkarji GESŠ Trbovlje do drugega mesta v Celju

Ob koncu prejšnjega tedna so se dijaki GESŠ Trbovlje udeležili področnega tekmovanja v košarki. Na turnirju, ki je potekalo v športni dvorani Gimnazije Celje...
X