31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoJe mogoče, da boste v Zagorju tik pod letališčem lahko sedli v...

Je mogoče, da boste v Zagorju tik pod letališčem lahko sedli v potniško letalo Airbus 320

Ja je. Ampak prav je, da vam pojasnimo vse podrobnosti. 

Občina Zagorje je trenutno v pripravi Obrtno industrijske cone Selo, v kateri so vse parcele že takorekoč prodane. Ena, ki je že nekaj časa zavita v skrivnost, naj bi Zagorje postavila na svetovni letalski zemljevid, je danes napovedal župan Matjaž Švagan.

Airbus 320, vir: Wiki

Ambiciozen načrt trboveljskega pilota in letalskega podjetnika Blaža Berdnika ter družbe SAA je, da bi v Zagorju postavili simulator letenja potniškega letala Airbus 320. Gre za isto družbo, ki je slovensko javnost pred kratkim navdušila z novico o novi letalski družbi. Prvi let bo že v kratkem, a o tem več drugič.

V Evropi je takšnih simulatorjev več, toliko manj pa na Balkanu, kjer je letalstvo v vzponu. Najbližji na jugu je v bolgarski Sofiji. Trenutno je epidemiološka situacija v svetu tudi letalstvo pošteno okrnila, a z upanjem, da se pandemija konča in situacija povrne v stare tire, bi eden od odmevnejših slovenskih projektov lahko z delovanjem pričel že prihodnje leto. Simulator bo namenjen letalskim družbam in poklicnim pilotom, ki morajo svoje licence obnavljati na 6 mesecev.

Zdravko Počivalšek

Projekt je v pripravi, natančneje – trenutno se zapira finančna konstrukcija, je za naš portal dejal Blaž Berdnik, ki si želi, da bi že v letošnjem letu pričeli s postavljanjem same zgradbe in nato še simulatorja, sama izvedba del bi po grobih ocenah trajala kakšno leto. Vloga za državno subvencijo je že oddana na Ministrstvo za gospodarstvo, tehnologijo in razvoj, je danes potrdil tudi minister Zdravko Počivalšek in povedal: “Verjamem, da so vsi procesi pripravljeni v pravi smeri, seveda pa o tem ne morem odločati kot minister. Sem pa glede na videno, optimist.”

 

Trboveljčana urita pilote za potniška letala Airbus A320 in A330

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...