-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Cel vikend brez vode, a vsi – kljub luknjam v strehi – spali doma

Minuli vikend je bil za Radečane zelo naporen. Petkovo neurje s točo je preluknjalo vsaj 50 objektov, poroča župan Tomaž Režun, ki pravi, da ve le za tiste, ki imajo veliko škodo. "Mnogi sploh niso prijavili ali klicali za pomoč.". Še večje težave pa je povzročal uničen vodovod in to kar na dveh mestih - zato je bil večji del Radeč ta vikend brez vode.

-- OGLAŠEVANJE --

Takoj po prvih vremenskih neugodnostih so se zbrali gasilci, civilna iniciativa in zavihali so rokave sosedi ter prijatelji in povečini odšli na območje Jagnjenice in Svibna, kjer je toča najbolj klestila. “Ne morem naštevati, saj je teh preveč, je pa res potrebna zahvala vsem za hitro reakcijo,” doda Režun, ki je bil ves vikend na terenu.

Uničene strehe, razbita vozila, podrta drevesa

Že v petek zvečer so gasilci uspeli pokriti vsa uničena ostrešja, da so lahko občani noč prespali v svojih domovih. Razbita so skoraj vsa vozila, ki so bila parkirana na prostem ne območju od Svibna do Jagnjenice. Večjo težavo so imeli komunalni delavci, saj so neverjetne količine kamnov, blata in materiala, ki so ga prinesle hudourniške vode uničile vodovod.

Prvo okvaro so sanirali v petek, je povedala direktorica radeške komunale Brigita Stopar. Po sanaciji so vzpostavili sistem polnjenja, v nedeljo zjutraj pa ugotovili, da to ni bila edina težava. Izkazalo se je, da je cevovod poškodovan še v eni strugi potoka in to v betonskem delu korita. “Ker je bila poškodba v koritu potoka, je bilo zelo težko poiskati mesto, kjer je vodovod poškodovan,” nam pojasni Stopar in še izrazi svojo hvaležnost za vse ekipe tako domačih kot zunanjih sodelavcev, ki so takoj priskočili na pomoč. Prav zaradi hitre reakcije so vsi občani Radeč imeli vodo do današnjega jutra.

Vodo je potrebno še vedno prekuhavati!

Občanom so v času, ko vode v svojih domovih niso imeli, zagotovili dve točki s cisterno – v centru Radeč ter v Vrhovem. Kot opozarja Stopar je vodo še vedno potrebno prekuhavati, saj analize vzorcev še niso dobili.

Škode je veliko, ocenjujeta oba naša sogovornika. Poplavljene so bile tudi ceste, podrta drevesa, tudi poslovni objekti. Sprožilo se je nekaj plazov, uničenih je več deset streh …danes popoldan bodo v Radečah skupaj zbrali podatke vseh služb, ki so bile med vikendom na terenu in pripravili oceno škode, ki jo je povzročilo petkovo neurje. Želijo si tudi pomoč države, saj je vremenska ujma v zelo kratkem času v majhnem mestu povzročila neverjetno škodo.

Toča je v Radečah že povzročala velike težave. Nazadnje pred štirimi leti:

FOTO in VIDEO: Neurje s točo uničevalo po Radečah

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

GLASUJTE: Ali smo Zasavci nogometni navijači ali nas to ne zanima?

Zanima nas, ali boste spremljali tekmo prvenstva med Slovenijo in Anglijo, ki bo odločala o prihodnosti domačih navijačev?
-- OGLAŠEVANJE --