2.5 C
Trbovlje
sreda, 30. novembra 2022
ZON.siAktualnoEden od očetov Bele snežinke v iskanju naslednika za svojo glasbeno zapuščino

Eden od očetov Bele snežinke v iskanju naslednika za svojo glasbeno zapuščino

Slobodan Filipovič je Hrastničan z dušo in srcem. Tu živi od otroških let in ga ne bi menjal za nič na svetu. Glasbenik je že od majhnih nog, ustanovitelj več skupin ter avtor številnih uspešnic. V času služenja vojaškega roka je bil trubač, igral je v vojaškem orkestru, na žalost pa je postal vojni invalid. Po vrnitvi v Hrastnik, je postal predsednik mladinskega kluba KLUB 67, kjer so se ob glasbi iz jukeboxa mladi z veseljem družili. Ustanovil je skupino Veter, ki je zaslužna za zimzeleno Belo snežinko. Hrastničan je letos od predsednika republike Boruta Pahorja prejel tudi priznanje za prostovoljsko udejstvovanje na področju kulture in umetnosti. 

Prvi izbor je bila harmonika?

Že zelo zgodaj sem igral harmoniko in bil celo mladinski prvak. Ni pa še takrat na srednji glasbeni šoli bilo oddelka za harmoniko, pa sem izbral trobento. Žal mi ni bilo dano, da prijateljujeva, kot sem mislili. V vojski sem zbolel in zdravnik mi je odsvetoval igranje trobente. Seveda je še vedno v moji zbirki in občasno se druživa. Sicer pa igram tudi druge instrumente največ harmoniko, klaviature …” pove Slobodan.

Težko je bilo včasih dobiti posnetek ali notni zapis najnovejšega hita.

V prid iznajdljivosti mladih govori tudi naslednja zgodba. Vsako leto je v Hrastniku gostoval cirkus, ki je imel jukebox z najnovejšimi hiti. Pa so mladi veliko časa in kovancev porabili za poslušanje in potem hiteli domov, da na instrumentu poskusijo izvesti, kar so slišali.  Kljub težavam jim je vedno uspelo, da so na programu imeli najnovejše hite, tudi takratni festivali so temu pripomogli – San Remo, Zagrebški festival, Beogradsko proleće …

Imeli smo diamantne trenutke, “ je naš sogovornik malce nostalgičen.

Priljubljeno skupino Veter je Slobodan ustanovil leta 1974. Vse so že od samega začetka delali sami. Le plakate, ki so se takrat še ročno izdelovali (risali) so naročali.

Takrat so vsi ansambli bili veseli-Veseli Zasavci, Gorenjci… in pridem jaz po plakat, a na njem piše Veseli veter, “ se smeji Slobodan, “pa smo raje ostali kar pri Vetru.”

Tudi nabava novih instrumentov ni bila enostavna, v Sloveniji je bila le ena trgovina z instrumenti. Zato je bilo še najbolj zanesljivo instrument pripeljati iz tujine. Tudi na črno seveda.

Danes pri takšni ponudbi, kot jo imamo, pa je nujno biti pozoren predvsem na kakovost. Privlačnost nizke cene kaj kmalu izgubi draž, ko se instrument pokvari. Vsekakor je dobro zaupati dobrim starim in preverjenim izdelovalcem glasbil,” priporoča naš glasbenik.

Skupina VETER je poleg albuma Bela snežinka izdala več glasbenih in video projektov. Pesem Bela snežinka ni bila nikoli izdana kot single, se je pa istoimenski album, na katerem je tudi ta skladba, prodal skupaj v 28.000 izvodih. (Wikipedija)  Postala pa je slovenska zimzelena melodija.

 

Skupina Veter je nastopala doma in po svetu in sodelovala na številnih festivalih: Vesela jesen, Roža Portoroža, Melodije morja in sonca, mednarodni festival v Bregenzu. Odmevni so njihovi dobrodelni koncerti, ki jih je do sedaj bilo že veliko.

Ah ti plesi!

Slobodan Filipovič

Slobodan se je vedno trudil, da hrastniško in zasavsko življenje obogati z različnimi glasbenimi dogodki. Bil je organizator pevskega tekmovanja Prvi glas Hrastnika, v hotelu Jelka Hrastnik je organiziral zabavne večere s plesom Tretja sobota, odprl je diskoteko Metro v Trbovljah ter v športni dvorani organiziral prireditev Izbor hrastniške deklice. Vedno je bil naklonjen mladim in tako je nastalo Kulturno umetniško društvo (KUD) Veter, ki ga je ustanovil s ciljem pomagati mladim glasbenikom na njihovi poti z glasbenimi izkušnjami, organizirati glasbene delavnice, omogočiti prostore za vaje in zvočno opremo. Njegova ustvarjalnost se je pokazala tudi pri pisanju himne za hrastniške nogometaše, brodarje in copatarje.

Zabavni orkester Kr en bend kot sekcija KUD Veter je nastal iz njegove želje po izvajanju plesne in filmske glasbe. Kot veliki ljubitelj filmske glasbe je letos želel pripraviti koncert slovenske filmske glasbe. Zelo je bil razočaran, ko mu je uspelo s pomočjo kolegov dirigentov pridobiti notni material le za pet pesmi. Največji arhiv je na RTV, vendar so cene najema izjemno visoke.

Slobodan Filipovič pri predsedniku države

“Pravkar so se končali Rdeči revirji, zdaj pa nas čaka ureditev novih prostorov za naše društvo. Zgradbo, kjer smo bili do sedaj, bodo porušili in zgradili stanovanjski blok. Skupaj z občino smo se nekako odločili za kletne prostore hrastniškega muzeja. Problem je v tem, da so to prostori potrebni korenite prenove in sanacije vlage. Glede na občutljivost instrumentov in celotne naše opreme morajo dela biti res temeljito opravljena. Tudi sama selitev je zahtevna zaradi elektronike, opreme kablov in bo trajala. Poleg selitve pa moramo vsekakor realizirati letni program, da ne bi izgubili občinskih sredstev, ki jih kot društvo dobimo za svoj program. Časovno bo namreč težko tudi zaradi študentov, izpitov, počitnic …” malce skrbi Slobodana Filipoviča, mu pa optimizma vseeno ne zmanjka še posebno, ker je interes mladih za glasbo velik.

Poleg različnih skupin imajo tudi glasbene delavnice in to največ z instrumenti, ki jih v glasbenih šolah ni. Pristop je drugačen kot v klasični šoli, vse zvrsti glasbe so dobrodošle. Zadovoljstvo mladih glasbenikov pa je najboljša reklama in priporočilo. Vrsto let je Slobodan bil tudi učitelj harmonike v Glasbeni šoli Hrastnik, od koder izhajajo glasbeniki, ki so uspešni in nastopajo v ansamblih povsod po Sloveniji.

Tudi Slobodanova sinova sta glasbenika, starejši igra klavir, vendar se udejanja izven kulturnega področja. Mlajši je ostal v kulturnih vodah, igra saksofon. Za maturo je sam pripravil kompletno rap predstavitev, posnel glasbo, napisal besedilo in pripravil videoposnetek, ki je bil tudi javno predvajan.

Želje za prihodnost?

“Rad bi svoje izkustvo in znanje prenesel nasledniku, rad bi našel nekoga, komu bi predal svojo glasbeno zapuščino, ki bi moje delo nadaljeval in razvijal naprej. Mladi so resnično pridni, sposobni in nadarjeni, zato upam, da se med njimi nahaja oseba, ki jo iščem.”

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mala “tovarna”, kjer uporabniki VDC-ja ročno izdelujejo čudovita darila

V Zagorju, tam na robu mesta, v prijetnem centru imajo tudi svojo malo "tovarno". Tam uporabniki VDC-ja ročno izdelujejo unikatne izdelke, ki so uporabni,...
X