19.8 C
Trbovlje
ponedeljek, 27. septembra 2021
ZON.siAktualno"Drsenje po asfaltu pri 80 km/h je kot brušenje kože s kotno...

“Drsenje po asfaltu pri 80 km/h je kot brušenje kože s kotno brusilko”

Motoristi, opremite se z novim znanjem in izkušnjami! Ob pričetku motoristične sezone se v akciji ‘Poligon motorist 2017’, ki bo v soboto, 15. aprila, od 10. do 12. ure, preskusite v spretnostni vožnji v različnih situacijah.

Vaje bodo potekale na gimnazijskem igrišču v Trbovljah pod strokovnim vodstvom. Skupno akcijo pripravljajo Združenje Šoferjev in Avtomehanikov Trbovlje, Policijska postaja Trbovlje, Gasilski zavod Trbovlje in Zdravstveni dom Trbovlje.

Program prireditve

– demonstracija varne vožnje (praktični prikaz dveh policistov PPPLJ),
– predstavitev simulatorja za vožnjo motornega kolesa,
– predstavitev stacionarnega radarja DTRAFFIPAX oziroma GASTO,
– predstavitev dela reševalne ekipe z reševalnim vozilom v primeru nesreče motorista,
– demonstracija delovanja defibrilatorja,
– predstavitev Gasilskega zavoda.

Dobra zaščitna oprema rešuje življenja

Foto: ZŠAM Trbovlje

“Za lastno varnost in varnost ostalih udeležencev v cestnem prometu lahko največ postorite motoristi sami. Predvidevajte, da vas ostali udeleženci ne vidijo, saj se običajno premikate hitreje od ostalih,” pravi  komandir Policijske postaje Zagorje ob Savi Damjan Gajšek: “Realno je pričakovati, da človeško oko običajno predmet zazna na 200 – 250 metrih, kar je pri visokih hitrostih, ki jih lahko dosegajo motorna kolesa, povsem prekratka razdalja.”

Damjan Gajšek

Gajšek svetuje, da motoristi poskrbijo za brezhibno in kakovostno zaščitno opremo: “Precej življenj je rešila dobra zaščitna oprema. Vedno morate biti pripravljeni na padec in drsenje po vozišču. Drsenje po asfaltu pri hitrosti 80 km/h je podobno brušenju kože s kotno brusilko, ki se vrti s hitrostjo 3000 vrtljajev v minuti.” Priporočljiva je zaščitna oprema svetlejših barv (rumena, zelena, oranžna, …), ki precej povečuje vidljivost motoristov.

Na motor ne pod vplivom alkohola, drog ali preutrujeni

Na začetku vožnje, pravi Gajšek, je potrebno pnevmatike primerno ogreti. Hitrost vožnje
je potrebno prilagoditi stanju in razmeram na cesti: “Zavorna pot pri 100 km/h je 40 metrov na suhi cesti. Običajen reakcijski čas je slaba sekunda,  kar je pri večjih hitrostih ogromno.” Gajšek poudarja tudi pomen psiho-fizične kondicije motoristov in dodaja, da naj motoristi na motorno kolo ne sedejo pod vplivom alkohola, prepovedanih zdravil in drog ali prekomerno utrujeni.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Je to mogoče? V Zasavju so se covid številke “ustavile”

Še teden nazaj smo poročali, kako je število okužb v Zasavju drastično poskočilo. Povsem drugačna slika je danes. Od zadnjega tedna je le 7...