11.6 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoZakaj so zastave v Trbovljah dražje kot v Zagorju

Zakaj so zastave v Trbovljah dražje kot v Zagorju

Občine za izobešanje zastav vsako leto namenijo kar zajeten kupček proračunskega denarja. Največ za to opravilo porabijo v Trbovljah, najvarčnejši so v Radečah.

Po podatkih, ki so nam ji posredovali na občinah, je razvidno, da naj bi bil strošek za izobešanje ene zastave najvišji v Trbovljah in najnižji v Radečah. So pa med občinami razlike že v tem, koliko zastav izobesijo za posamezni praznik in ob katerih praznikih.

Najdražje v Trbovljah

Vsakič izobesijo 375 zastav, za kar skrbi podjetje SOP Trbovlje, ki mu je občina Trbovlje koncesijo podelila že leta 1997, poteče pa mu maja prihodnje leto. Izobešanje zastav Trboveljčane stane dobrih 1.140 evrov ob posameznem prazniku oziroma 6.860 evrov letno, kadar ni volitev, so sešteli na občini Trbovlje.

V Trbovljah so zastave izobešene sedem dni v letu, ob volitvah pa še dan več. Izobesijo jih ob državnih praznikih 8. februarja, 27. aprila, 1. in 2. maja, 25. junija in 26. decembra ter 1. junija ob občinskem prazniku.

V Hrastniku naenkrat vihra 300 zastav

V Hrastniku za izvedbo teh del poskrbi podjetje KSP Hrastnik, s katerim so lani sklenili koncesijsko pogodbo za obdobje petih letih. Naenkrat se, kadar gre za izobešanje vseh treh zastav – evropske, državne in občinske, izobesi 300 zastav, kar občino stane 772 evrov, letni strošek vseh izobešanj pa je dobrih 6.000 evrov, je pojasnil Jože Gole s hrastniške občine.

V Hrastniku se zastave izobesijo 10-krat letno. Poleg izobešanj na enake državne praznike kot v Trbovljah, zastave v Hrastniku visijo še 3. julija ob občinskem prazniku ter 17. avgusta ob združitvi prekmurskih Slovencev, 15. septembra ob dnevu vrnitve Primorske matični domovini in 23. novembra ob dnevu Rudolfa Maistra.

Tudi brez koncesije gre

V Zagorju za izobešanje zastav skrbi podjetje Komunala Zagorje. Enkratno izobešanje zastav občino stane dobrih 432 evrov, kar letno znese 4.750 evrov, so izračunali na občini Zagorje.

V Zagorju se ob posameznem prazniku izobesijo zastave na 110 drogovih na različnih lokacijah. 9. avgust – praznik občine Zagorje je edini praznik, ko se, poleg evropske in državne, izobesi tudi občinska zastava. 17. avgust, 15. september in 25. november so dnevi, ko je izobešena le državna zastava. Po dve zastavi sta izobešeni ob Prešernovem dnevu, ob dnevu upora proti okupatorju, ob prazniku dela, ob dnevu Primoža Trubarja, ob dnevu državnosti, ob dnevu suverenosti in ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Radečani so najbolj varčni

Ob vsakem prazniku se izobesi 50 kompletov, v katerem sta ena državna in ena občinska zastava. Zastave izobesi podjetje Komunala Radeče. Enkratno to občino stane 150 evrov, na letni ravni pa 900 evrov.

Zastave izobesijo 8. februarja, 27. aprila, 1. in 2. maja, 25. junija, 26. decembra ter septembra ob občinskem prazniku, ko so izobešene cel mesec, je pojasnil Dalibor Crljenkovič iz občine Radeče.

Zakaj v Kisovcu ni zastav?

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...