-- OGLAŠEVANJE --

Del filmov na treh unikatnih lokacijah tudi slavna imena: V Hrastnik prideta tudi Katarina Čas in Metod Pevec

-- OGLAŠEVANJE --

Po prvih dveh edicijah festivala delavskega filma zdaj v Hrastnik prihaja izdaja številka 3. Kamerat je bil kot nekaj dobrega na filmskem področju prepoznan s strani Slovenskega filmskega centra, ki je tokrat prispeval tudi finančno. Filme bodo predvajali v jami, v kompresorski postaji in tokrat prvič tudi pod zvezdami.

Del hrastniškega festivala bodo tako znana slovenska imena, kot tudi priznani mednarodni filmski ustvarjalci. Ker gre za filmski festival, ki ima kot rdečo nit delavsko tematiko, bo na okrogli mizi prisoten tudi minister Luka Mesec ter prvi delovni inšpektor v državi Luka Lukič. Da pa bodo obiskovalci izvedeli kaj več tudi o dogajanju za sceno, so na prizorišča povabili režiserje in igralce – med njimi Metoda Pevca, Katarino Čas, je povedala delovodja festivala Nina Kavzar in izpostavila še priljubljena zasavska ustvarjalca, katerih filma bosta tudi na ogled na hrastniških prizoriščih – Benjamina Krežeta in Matevža Luzarja.

Nina Kavzar

Kavzarjeva je dejala, da se duh Kamerata, duh solidarnosti, tovarištva in prizadevanj delavk ter delavcev za boljši jutri širi po državi in onkraj mej. Tekom junija bodo tako letos prvič projekcije festivalskih filmov tudi v mestih Kamerata – v Trbovljah, Velenju, Litiji in Idriji.

Bogata bera več kot 20 raznolikih filmov bo tekom festivala Kamerat konec junija in v začetku julija ponovno predvajana na unikatnih prizoriščih: v Rudniškem rovu, Kompresorski postaji in letos prvič, na novem, open-air prizorišču Plato pri jašku.

Simon Tanšek

Festival je s svojim raznolikim naborom filmov težko opredeliti – ali avtomatizirati, je dejal programski vodja festivala in direktor fotografije Simon Tanšek ter se navezal tudi na preddogodku predvajani film Ne morete me avtomatizirati o pristaniških delavcih in delovnih pogojih na rotterdamskem pristanišču. Naštel je več kot 20 tako kratkih-študentskih, celovečernih, animiranih kot dokumentarnih filmov, ki bodo prikazani v štirih dneh festivala, nekateri premierno v Sloveniji, med njimi tudi animirani O denarju in sreči.

Letošnja država v ospredju je Srbija

Tretji festival delavskega filma Kamerat postavlja v fokus Srbijo. Filmi z delavsko tematiko srbskih ustvarjalcev so bogatili že prva dva Kamerata, letos pa bo festival gostil tudi režiserko v Sloveniji še ne predvajanega dokumentarca Rudarke, Marijo Đoković ter režiserja Marka Cvejića (Proletariat na poti v raj) in Bojana Vuletića (Rekviem za gospo J.). Prav slednji je o mostu med filmom in tranzicijo v Srbiji, ki je pripeljala do skupne krize identitete in depresije, dejal, da mu je komedija blizu, saj gre včasih žalostno še najbolje s smešnim.

Marko Funkl

“Vesel sem, da je Kamerat že tretjič pred nami,” je zaključil župan Hrastnika, Marko Funkl in poudaril pomen oživljanja bivših rudniških objektov in kot dodano vrednost festivala omenil Rudarsko turo, ki je prerasla zgolj čas festivala, in možnost, da se letos prvič obišče obnovljeno Mlakarjevo stanovanje, ki je zadnji ostanek delavske kolonije, spremenjen v muzejski prostor.

 

Simon Tanšek: “To je izziv, to je adrenalin. In v tem uživam.”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --