29.3 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoCesta "čez hrib", prenovljena železniška postaja, galerija Zagorje-Litija ...

Cesta “čez hrib”, prenovljena železniška postaja, galerija Zagorje-Litija …

Ministru za infrastrukturo, ki je včeraj obiskal Zasavje, je v Trbovljah županja razkazala infrastrukturo nekdanjih rudniških površin na Lakonci in predstavila načrte vezane za to območje. Najprej pa bo po besedah ministra Vrtovca potrebno urediti v Hrastniku cesto do Leše, kjer bo nov dom starejših v Hrastniku in v Trbovljah del ceste čez hrib Hrastnik Trbovlje od odlagališča do križišča na Tereziji. Minister obljubil izvedbo za kup dolga leta neuresničenih zasavskih projektov. 

Uredili cesto na Lešo, dokončali povezavo čez hrib in prenovili zagorsko železniško postajo

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec

”V roku enega meseca bomo na ministrstvu in Direkciji za infrastrukturo prišli do rešitve z zakonsko podlago, kako zagotoviti denar za ureditev tistega dela te povezave, ki še ni urejena,« je glede cesta “čez hrib” povedal minister Vrtovec, “V Zagorju pa bomo letos začeli s celostno prenovo železniške postaje. To je velika naložba, vredna skoraj 14 milijonov evrov, ki bo omogočila posodobitev infrastrukture in boljšo trajnostno mobilnost v zagorski občini. “

Minister je poudaril tudi pomembnost povezave Zasavja na avtocesto: “Naslednje leto bomo dobili na vpogled več variant te povezave in se odločili za najbolj primerno. Ali bo to tunel, kot bi Trboveljčani najraje videli, ali ne, o tem se bomo odločali takrat.  Računamo lahko na dvopasovnico, za projekt pa bo potrebnih  približno 270 milijonov evrov.”

Ministru Vrtovcu je županja Jasna Gabrič med drugim predstavila načrte, ki jih ima Občina na območju Lakonce, predstavljeni pa so bili tudi načrti ureditve na Gvidu, kjer Občina načrtuje izgradnjo stanovanjskega naselja.

Za 130 tisoč kvadratov veliko področje Lakonce že potekajo pogovori in se pripravljajo projekti, ker tu želimo postaviti pametno tovarno skupaj s skladiščem enega od regijskih podjetij in v bližini novo stanovanjsko naselje. Teh 130 tisoč kvadratnih metrov v enem kosu je lahko za investitorje izjemno zanimivih. Najprej pa je treba opraviti raziskavo terena, da izvemo, kako uporabiti zemljišče. Za to bo potrebnih 200 tisoč evrov, šele potem bomo lahko začeli uresničevati naložbene načrte, “je izjavila županja Jasna Gabrič.

Poleg rudniških površin je bila ministru predstavljena tudi druga cestno-prometna infrastruktura, ki je v državni lasti in že zelo potrebna prenove. Med drugim je županja izpostavilo cesto čez Podmejo proti Savinjski dolini in cesto v Bevškem. Nujno je potrebno urediti tudi krožišče pod bolnišnico zaradi poti na urgenco v Bolnišnici Trbovlje.

Minister je še omenil hidroelektrarne na srednji Savi in izrazil zadovoljstvo, ker so se postopki okrog gradnje začeli premikati. Glede na cene in pomanjkanje energentov je po njegovem mnenju dobro, da izkoristimo vodo, ki jo imamo.

Jeseni razpis za izvajalca ceste čez Kisovec ter krožišče pri zagorski čistilni

Kar se tiče projektov, ki se nanašajo na področje zagorske občine, je minister z ekipo zagotovil, da bo v jesenskih mesecih objavljen razpis za izbor izvajalca za rekonstrukcijo ceste skozi naselje Kisovec. Prav tako je za jesen načrtovan razpis za rekonstrukcijo voziščnih površin preko savskega mostu v Zagorju, ki vključuje tudi izgradnjo novega krožišča pri čistilni napravi Zagorje.

Med drugim so se prisotni na sestanku dogovorili tudi, da bodo v sklopu gradnje kolesarske steze Zagorje – Orehovica, sočasno z gradnjo kolesarske steze zgradili tudi krožišče pri Obrtni coni Kisovec. Razpis za izbor izvajalca del bo predvidoma objavljen v poletnih mesecih letos.

Gradnja galerije Zagorje – Litija

Minister Vrtovec je na sestanku v Zagorju prisotne seznanil tudi z načrtom gradnje pokrite galerije na glavni cesti Zagorje – Litija, na delu, ki je zaradi padanja kamenja in skal na cesto najbolj izpostavljen, to je med Zagorjem in Renkami. Razpis naj bi bil po ministrovih besedah objavljen v roku treh mesecev. Infrastrukturno ministrstvo pa letos načrtuje tudi preplastitev regionalne ceste od Vidrge proti Moravčam, na posameznih odsekih.

Na koncu je zaključil, da so s skupnimi napori zadeve o katerih so se pogovarjali, rešljive. Dodal je tudi, da želi njegovo ministrstvo težave reševati na terenu, hkrati pa želi, da se še v njegovem mandatu pride do zaključka infrastrukturnih problemov, ki pestijo Zasavje.

 

 

 

 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...