-- OGLAŠEVANJE --

Če se danes udre zemlja, izbruhne voda iz rova …ni nikogar, ki to spremlja in bo za to poskrbel

-- OGLAŠEVANJE --

Večkrat smo opozarjali, da država ni našla rešitve, kaj bo z rovi in površjem nad kilometri in kilometri jam, ki so se več kot 200 let kopale pod površjem Zasavja po zaprtju rudnika. Zelo mačehovsko in brez sodelovanja z lokalnim okoljem so obveznosti monitoringa, torej skrbi za stanje površin in dogajanj pod površjem Zasavja prenesli na Premogovnik Velenje. Po mesecu dni pa še vedno niso niti dorekli vsebino obveznosti.

Mesec časa, pa še niso dorekli niti vsebine

Plaz Ruardi 1987

Ne da bi po nepotrebnem strašili, pa vendar smo Zasavci že bili priča zgodbi Ruardija, nepojasnjenim udorom zemlje na številnih površinah, uničujočim plazom, nazadnje denimo lani nepojasnjenemu izbruhu vode iz Terezija rova (VEČ TUKAJ) …Ta trenutek, po mesecu dni, kar je Vlada za monitoring določila Velenjčane in za njihovo delo zagotovila okoli milijon evrov, ni jasno, kdo preverja površine, kdo bo ukrepal, če do česa pride …

Komu javiti? Kdo bo prišel na intervencijo?

Na konkretno vprašanje – “Če se ta trenutek v Zasavju zgodi kakšna, z izkopavanjem povezana nesreča (naravna nesreča, udor, premik, izbruh vode …), na koga bi se morali obrniti, komu javiti? Kdo bi potem prišel na kraj in poskrbel za intervencijo?”, so nam v Premogovniku Velenje odgovorili le: “Velenjski Premogovnik s pristojnim ministrstvom in z ostalimi deležniki še usklajuje vsebino obveznosti. Sredstva so predvidena v državnem proračunu.”

Tudi zneska, gre namreč za približno milijon evrov, v Velenju niso želeli komentirati.

Tik pred iztekom leta je Vlada na seji odločila, da bo za spremljanje stabilnosti, posedanje, dvigovanje podtalnice in vseh drugih vrst monitoringa skrbel velenjski rudnik. “Nekatera območja nad jamskimi objekti so namreč še vedno labilna (se posedajo in/ali drsijo), prav tako so pogojno stabilna tudi območja nekdanjih plazov, ki so bili sicer v okviru zapiralnih del sanirani, bi se pa v primeru, da se površinski odvodnjevalni objekti ne čistijo in vzdržujejo zaradi ponovnega napajanja z meteornimi vodami lahko ponovno aktivirali,” so zapisali na spletni strani Vlade, kar pomeni, da se zavedajo problema, ki ga bodo ob vsakih premikih Zasavci imeli dobesedno v naročju.

RTH v likvidaciji na poti v izbris

Družba RTH v likvidaciji je s strani pristojnega ministrstva prejela odločbo o prenehanju pravic in obveznosti rudarske pravice za izkoriščanje rjavega premoga. Ta odločba se nanaša na zaprtje vseh jamskih prostorov in sanacijo površin pridobivalnega prostora. Kot pravijo v Premogovniku Velenje, “je razvidno, da degradiranih površin ni in so vse sanirane.” Prav tako bo delo rudarskih kolegov iz Velenja, da bodo spremljali stanje izcednih voda ter kakovost izpustov v vodotokih. Njihova obveznost bodo tudi nujna vzdrževalna dela na površini ter ustrezna sanacijska dela, če bi monitoring pokazal na nevarnosti za zdravje ali življenje ljudi in živali ter možne povzročitelje onesnaževanja okolja ali predvidljive škode na objektih in okolju.

V paketu, ki naj bi ga prevzel velenjski premogovnik, so tudi rente družin pokojnih rudarjev ter uporaba jame za lokalne in turistične namene. S strani novih “upraviteljev” tudi na vprašanja povezana z navedenim, nismo prejeli. Edino kar so nam odgovorili, da nepremičnine rudnika ostajajo v lasti RTH v likvidaciji.

Rudniku zmanjkuje denarja, (po)rabijo milijon evrov na leto!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

ANKETA: Kaj bi vi prebrali najprej?

Zanima nas, kakšne vsebine so vam najbolj všeč. Kaj je tisto, kar bi prebrali najprej.
-- OGLAŠEVANJE --