-- OGLAŠEVANJE --

Boljši zrak naposled tudi v Zasavju

-- OGLAŠEVANJE --

Na Eko skladu od danes na voljo nove nepovratne finančne spodbude za naložbe v stavbah in za nakup električnih vozil.

Občutno višje subvencije

Rudi Medved

Med novostmi za občane so znatno višja nepovratna sredstva za zamenjavo starih kurilnih naprav s toplotno črpalko ali novo kurilno napravo na lesno biomaso ter nepovratna sredstva za ogrevanje na plin v občinah, degradiranih zaradi onesnaženosti zraka.

Občina Zagorje je po besedah direktorja občinskega uprave Rudija Medveda skupaj z občinama Trbovlje in Hrastnik v času priprave novega odloka o zmanjševanju onesnaženosti zraka vztrajala, da je treba bistveno povečati subvencije za nadomeščanje starih kurilnih naprav, saj vsi podatki kažejo, da je v Zagorju največ dni s preseženo vsebnostjo prašnih delcev v zraku prav v času kurilne sezone. Prizadevanja so bila naposled vendarle uspešna, saj novi razpis Eko sklada takšne, občutno višje subvencije tudi predvideva.

Za ukrepa zamenjave stare kurilne naprave z novo napravo za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe bodo nepovratne finančne spodbude bistveno višje kot doslej, in sicer za kurilno napravo na lesno biomaso do 50 % oziroma do 60 % priznanih stroškov naložbe na območjih občin, ki imajo sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka. Za toplotno črpalko je zdaj priznanih do 40 % stroškov naložbe oziroma do 50 % priznanih stroškov naložbe na območjih občin, ki imajo sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka.

V Zagorju še dodatna subvencija za zamenjavo starih kurilnih naprav

Na izrazito vztrajanje vseh treh zasavskih občin bo subvencionirana tudi vgradnja plinskega kondenzacijskega kotla za centralno ogrevanje starejše stanovanjske stavbe (nov ukrep, velja samo v občinah s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka).

Občina Zagorje ob Savi bo še naprej nudila dodatno subvencijo za zamenjavo stare kurilne naprave na lesno biomaso s toplotno črpalko, do katere bodo upravičeni vsi, ki bodo pred tem subvencijo prejeli od Eko sklada. Višino te subvencije bo občina Zagorje določila z novim razpisom, ki bo objavljen v kratkem.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --